Заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ - Цветан Цветанов, посъветва от ефира на БНТ да се гордеем с представянето и на двете българки в надпреварата за генерален секретар на ООН - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

На въпрос на водещия в сутрешния блок защо първо номинацията е била на Бокова, след това на Георгиева, имало ли е натиск от АБВ за първата, Цветанов отговори:

"Защото това беше кандидатура, която беше одобрена (Бокова - б.р.), и то странно защо толкова предварително, две години преди съответния избор. И, разбира се, че когато премиерът Борисов трябваше да взима съответното решение и външно министерство да обяви официално кандидатурата, все пак искахме да има и някаква приемственост. Знаете че, винаги всяко едно вътрешно решение, което се взима в страната, винаги кореспондира и с вътрешнополитическите дадености.

... Не бих искал да се връщам в тълкуването на всички тези месеци, в които имахме възможност да имаме генерален секретар. За мен по-важно е, че оттук нататък нека все пак да запазим достойнството и да съхраним чувството си на отговорност, когато говорим...

... Да, и можем да се гордеем с тяхното представяне и, разбира се, те имат и съответната тежест. Както Кристалина Георгиева в Европейската комисия, така също и Ирина Бокова в ЮНЕСКО."

Преди седмица обаче той призна, че "Донякъде може би се поддадохме (на натиск, бел. ред.) през февруари".

Цветанов описа ситуацията с двете българки за поста с това, че е имало очакване новият генерален секретар на ООН да е жена и да е от Източна Европа. И в този смисъл обяви:

"Останахме с убеждението, че тази надпревара е спечелена от единствената жена отпреди седмица, след издигането вече и на Кристалина с две жени, участвайки в тази надпревара, една от тях ще бъде генералният секретар на ООН. И в един момент се оказа, че двама се карат, третият печели..."

Той предположи, че сега в основата на анализите ще е това дали можем да бъдем единни като нация и защо не се обединяваме, когато има обща кауза. Цветанов, с уговорката, че не е специалист по темата, допусна, че роля в отпадането и на двете българки стои това, че Бокова оглавява ЮНЕСКО, а организацията е част от ООН и вероятно не би се допуснало да имаме и генерален секретар на ООН. По думите му въпреки "невероятните качества" и на Бокова, и на Георгиева, крайният резуртат е бил въпрос на геополитика. "Защото България е доста малка, за да участва в голямата геополитика." По думите му и фактът, че Европа наложи сакнции срещу Русия след анексирането на Крим, а Кристалина Георгиева е част от Европейскаа комисия, не е останал незабелязан от Москва. Цветанов обяви, че трябва да вървим напред и да пожелаем успех в професионалните реализации и на двете ни кандидатки.

По-късно в парламента лидерът на ПГ на ГЕРБ обясни, че се обмисля Народното събрание да прекъсне работа в последните две седмици от кампанията за президентския вот. Идеята била да работят парламентарните комисии, но да няма пленарни заседания. Обяснението:

„За да избегнем ситуацията с кворума, която наблюдаваме днес (Народното събрание не събра кворум от първия път - б.р.) и евентуално използването на трибуната на българския парламент за правене на политическа кампания“.

Цветанов каза, че искане на вот на недоверие срещу правителството в момента би било "популистко решение".