В ерата на Доналд Тръмп, Брекзит и масовото увеличаване на вълната от популизъм някак е естествено думата на годината да е post-truth (нещо като следистинен, отвъд истината).

Това съобщиха учените, работещи върху Оксфордския речник (Oxford Dictionaries).

Post-truth е прилагателно и означава "свързан със или обозначаващ обстоятелства, в които обективните факти имат по-малко влияние върху оформянето на общественото мнение, отколкото емоционалните призиви и личните вярвания".

Употребата на post-truth в англоезичния свят е скочила с близо 2000% в сравнение с 2015 г. Най-често прилагателното се използва във фразата post-truth politics и в контекста на изборите в САЩ и референдума за Брекзит (много често примерно така беше определяно поведението на Борис Джонсън и неговото свободно интерпретиране на фактите около ползите от отделянето на Великобритания от ЕС).

Учените отбелязват, че думата е пример за разширеното значение на представката post, която вече далеч не означава само "след". В случая тя по-скоро маркира принадлежност към епоха, в която специфичната концепция (в случая – истината) е маловажна или незначителна.

В сегашния си смисъл думата е използвана за пръв път през 1992 г. в есе на покойния сръбско-американски драматург Стив Тесич в списание The Nation. Коментирайки войната в Залива и аферата "Иран-Контра", той пише: "Ние като свободни хора свободно избрахме да живеем в пост-истинен свят."

Явно 2015 г. е била доста по-малко криеща изненади, защото тогава дума на годината стана ...емотиконът, който изразява "плач от радост". Тогава и учените отнесоха доста критики за избора си.

Сред другите думи, стигнали до финала, са:

- adulting - поведение на отговорен възрастен човек;

- alt-right (съкратен вариант на alternative right) - идеологически групи с екстремно консервативни или реакционни възгледи, отхвърлящи традиционната политика и разпространяващи заблуждаваща информация в социалните мрежи. За първи път се използва през 2008 г., но през 2016 г. само за един месец - август, употребата ѝ е скочила с 30 на сто;

- Brexiteer - човек, който одобрява напускането на ЕС от Великобритания;

- chatbot - компютърна програма, симулираща разговор с човек;

- coulrophobia - екстремен или нерационален страх от клоуни;

- glass cliff – по аналогия със "стъклен таван", това е трудна ситуация, в която при равни други възможности се предпочита жена с идеята да свърши трудната работа. Термин от бизнеса, който все повече се налага и в политиката. Засилената му употреба през тази година вероятно се дължи и на по-осезаемото женско присъствие във върховете на световната политика- Ангела Меркел, Тереза Мей, която стана премиер на Великобритания в труден момент, Хилъри Клинтън като първата жена -кандидат за президент на САЩ и т. н.

- hygge – датска дума за уют, спокойствие и щастие, придобила популярност като характерна част от скандинавската култура;


- Latinx – човек от латиноамерикански произход. Думата се използва като джендър неутрална алтернатива на "латино" или "латина";

- woke – прилагателно, което означава да бъдеш нащрек за несправедливости в обществото. Употребата ѝ скочи с възхода на движението Black Lives Matter и протестите срещу расизма и полицейското насилие в САЩ.