Microsoft съобщи за пръв път минималните изисквания за компютърен хардуер, нужен, за да имаме виртуална реалност у дома. И те са изненадващо скромни, разказва The Verge.

Както е известно, операционната система Windows 10 се обновява постоянно - и в последния ъпдейт е включена програма, която тества дали дадена машина може да понесе виртуалната реалност.

Според тестовете, ще е нужен Intel процесор с 4 ядра hyper-treading (възможността едно ядро да изпълнява множество различни по тип инструкции), 4 гигабайта оперативна (RAM) памет, стандартът USB 3.0 и графична карта, която поддържа DirectX 12.

Преведено на нормален език, от компанията на Бил Гейтс твърдят, че един приличен, но не и свръхмощен компютър ще може да "подкара" техните виртуални наочници.

Най-евтиният процесор от този тип е Intel Core 2 Quad Q6600, който върви за около 75 долара, за толкова можете да си купите и GeForce GT 430, оперативната памет ще струва още около 30 долара. Това означава, че цената на компютъра едва ли ще скочи над 700 лв. 

Важно е да се отбележи, че това са минималните изисквания - "за повечето нужди". За да оцените пълните възможности на бъдещите наочници вероятно ще ви трябва повече памет и по-мощен графичен процесор.

През октомври технологичният гигант заяви, че подготвя нова, достъпна система за виртуална реалност - със стартова цена 299 долара, над десет пъти по-малко от първият им продукт от този тип HoloLens. Той се продава само във вариант за разработчици на цена от 3000 долара, и за бизнес-употреба за 5000 долара.

От Microsoft ще разкрият повече детайли за бюджетното им решение за виртуална реалност през декември.

До тогава вижте това концептуално видео за възможностите, които ще предлага то: