Треперете, конкуренти!

Три месеца преди извънредните парламентарни избори,  депутатът от ДПС Делян Славчев Пеевски наля невероятните 6 милиона (6 000 000) лева в "Балканска медийна компания" (БМК). Фирмата с помпозно име е част от империята на корпулентния бизнесмен, известен в младежките си години с общата снимка с основателя на "Мултигруп" Илия Павлов (лесно се намира в "Гугъл").

Увеличението на капитала е станало факт след уникална коледна драма в стил Хичкок. Това показа БЛИЦ разследване на Клуб Z. Решението е взето на 12 декември т.г. от едноличния собственик - Делян Пеевски. Документите са подадени за вписване на 19 декември.

След няколкодневно ровене по "скандалната" тема се натъкнахме на следното откритие: първоначалният опит за вписване на документа в търговския регистър е приключил с пълен провал. На 21 декември длъжностното лице С. В., рискувайки кариерата си, е издало отказ за вписване, видиш ли, заради... неправилно попълнено заявление.

Този неуспех е помрачил настроението на Пеевски преди Коледа, разказват очевидци на напечената ситуация. Един от най-мълчаливите и отсъстващи депутати (по Нова тв) светкавично е задействал втори опит за вписване. На 21 декември документите са подадени отново и едва седмица по-късно сложната процедура е приключила. Данните, до които Клуб Z се добра с исполински усилия, показват, че вдигането на капитала е вписано на 28 декември, сряда, в 16,24 ч източноевропейско време.

ПИК-антна подробност в цялата операция е, че шестте милиона са внесени по сметка на "Балканска медийна компания" в Първа инвестиционна банка. "Захранването" е станало на 15 декември, а на следващия ден банката е издала удостоверение за внесен капитал.

Какво още установихме в нашето задълбочено разследване: допреди няколко месеца "Балканска медийна компания" се явяваше крайната майка-собственик на "оръдията" за масово (не)осведомяване на Пеевски – "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и т.н.

През юни тази година обаче 36-годишният депутат, който е бивш следовател и бивш зам.-министър (по държавната политика за бедствия и аварии) продаде собствеността върху тези "бухалки" на друга своя фирма "НСН инвестмънт". По-същото време "НСН инвестмънт" изненадващо бе прехвърлена на офшорката "Интръст лимитед", регистрирана в далечен Дубай. Или както би възкликнал поетът Нидялку: "куче влаче рейс – диря няма!"

С увеличението на капитала Пеевски иска да покаже сериозните си инвестиционни намерения в България, коментираха врели и кипели в бизнеса експерти, пожелали анонимност. Народният представител категорично желаел да опровергае спекулациите за оттегляне от България.

На 18 април тази година премиерът Бойко Борисов заяви в интервю за bTV:

„Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка... Аз не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят, защото той е най-удобната дъвка за всеки”.

Според астролози, до които Клуб Z се допита, опитът на Делян Пеевски да засили влиянието си в медиите няма да се увенчае с успех. Причината: увеличението на капитала е вписано по време на Ретрограден Меркурий (19 декември 2016 г. – 8 януари 2017 г.). Дните, в които планетата Меркурий е между Слънцето и Земята, категорично не се препоръчват за започване на важни бизнес начинания. Който не се съобрази с планетарното разположение, рискува да срещне неочаквани трудности в делата си и дори да се провали.

* Заглавието и текста са повлияни от сензационния кафяв стил на изданията, контролирани и спонсорирани от Делян Пеевски. Същият Пеевски, който „напуска страната”.