С 800 участия в дебати и общо 33 часа на парламентарната трибуна могат да се похвалят двамата най-активни депутати в Народното събрание – Петър Славов и Мартин Димитров.

Двамата представители на Гражданската квота на РБ не само са говорели, а и са действали, показва общият доклад за дейността им в рамките на 43-ото Народно събрание.

Двамата са задали общо над 650 парламентарни въпроса и питания към министрите, участвали са като водещи вносители или съвносители в над 130 законопроекта и предложения между първо и второ четене, внесли са над 15 проекта за решения.

Това е работата им от есента на 2014 г. За сравнение, през 2016 г. НС е приело 158 закона, 157 решения и една декларация. Постъпили са 267 законопроекта, от които 143 са внесени от народни представители. Проведени са 129 пленарни заседания. Славов и Димитров са първенци и за годината съответно с по 285 и 233 въпроса към депутати. През годината в парламента са постъпили 1976 общо въпроса и 96 питания, отговорени са на 1647 въпроса и 70 питания.

Двамата депутати посочват и ключови резултати – освобождаването на дарените храни от плащане на ДДС, приемането на електронното гласуване, мерки за спиране на източването в енергетиката, законова база за лустрацията, противопоставяне срещу строежа на АЕЦ "Белене" и други.

Като ключови законопроекти, минали първо четене, те посочват намаляване на законната лихва в България, една от най-високите в ЕС, отпадането на такса „Юрисконсулт“, премахването на комунистическите символи, различни сезонни варианти за винетките, гъвкава гражданска отговорност за сезонните превозни средства.