Флорална картина на Густав Климт бе купена на търг за 48 милиона паунда, като така се превърна в третото най-скъпо произведение на изкуството, продавано някога в Европа. Bauerngarten („Цветна градина“) вече е пейзажът с най-висока цена на австрийския художник, пише Би Би Си. Платното, рисувано с маслени бои, не бе излизало на пазара от 20 години.

Bauerngarten („Цветна градина“) вече е пейзажът с най-висока цена на Густав Климт.

Картината, изобразяваща „изобилие от макове, маргаритки и рози“, се продаде за точно 47 971 250 паунда на търга в аукционна къща „Сотбис“ в Лондон. Тя бе част от рекорден ден за компанията – работи за близо 200 млн. паунда намериха нови собственици.

Най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога в Европа, е „Ходещият човек“ на Алберто Джакомети – 65 милиона паунда през 2010 г. Негов подгласник е „Избиването на невинните“ на Рубенс (49,5 млн. през 2002-а).

Plant de tomates („Доматена градина“) на Пабло Пикасо.

На аукциона в Лондон тази седмица бе поставен и друг рекорд. Plant de tomates („Доматена градина“) на Пабло Пикасо, за която се очакваше цена между 10 и 15 млн., бе купена за 17 млн. паунда и така стана най-скъпо продаденият натюрморт на художника.

Площад Славейков