Група италиански учени приключи многогодишното си изследване върху следите на праисторически динозаври, обитавали Централна Италия преди 120 млн. години. Откритите следи са на животни от групата на тероподите - хищници, ходещи на два крака.

„Независимо, че тероподите принадлежат към групата на хищниците, всъщност те се хранят с всичко наред, включително с риба“, разказва шефът на изследователите от римския университет „Ла Сапиенца“ Паоло Китон, цитиран от ТАСС.

Изследванията започват още през 2006 г., когато в планината Монте Каньо в скала бил откит отпечатък от крак на голям динозавър. Това е най-голямата стъпка, намерена на Апенините. Размерът и достига до 135 см.

За окочателно възстановяване на целия образ на динозаврите са използвани най-новите технологии за триизмерно компютърно моделиране.

Забележително е също, че за основа учените са използвали оригиналните рисунки, по които е работено във филма „Джурасик парк“ от 1993 г.

Първите следи от динозаври в Италия са открити през 40-те години на миналия век. А към момента учените вече са изяснии, че тези животни са населявали почти цялата територия на Апенините и са изчезнали преди около 65 млн. години.