ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще запишат в коалиционното споразумение, че ще правят правителство с цел изкарване на пълен 4-годишен мандат и нито един от партньорите поотделно няма да има право да предизвика предсрочни избори. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва във втория кръг от преговори между двете формации за съставяне на правителство днес. Идеята е била на патриотите, но Борисов я е приел.

Срещата между лидерите и преговорните екипи на двете формации бе в сградата на Народното събрание.

"Два месеца не са много, минаха, служебното правителство – хубаво-лошо, се справи, направихме едни честни избори, които всички признахме. Но сега дано останалите партии в парламента си дават сметка, че ако ние не успеем да направим кабинет, няма да успеят всички и оттам нататък ще е много тежко за България. Безвремие, нови избори...", заяви Борисов след като излезе от преговорите.

Бойко Борисов държи патриотите да участват във властта, за да не носи отговорност само ГЕРБ.

Борисов обясни защо не е съгласен на вариант ГЕРБ да управлява, а патриотите и евентуално други партии само да подкрепят парламентарно властта. 

"А, това вече го играхме два пъти. Само подкрепи и накрая ГЕРБ да носи пак сам цялата тежест. Време е партиите да направят така, че да имаме стабилно 4-годишно управление. Народът ясно си каза думата, дадох им възможност като подадох оставка, сега 15 депутати повече имаме от БСП", обясни още Борисов.

От думите на Борисов се разбра още, че има вариант ГЕРБ да подпише коалиционно споразумение с всяка от партиите в "Обединените патриоти" и около това очаква съгласие. И идеята е да не се получи като с Реформаторския блок, които хем били заедно, хем едни напускали, хем си оставяли хората в управлението.

 
Лидерът на ГЕРБ изрази надежда, че бъдещото правителство ще получи подкрепа и от други парламентарни групи, без да ги назове. На изричен въпрос дали ще покани "Воля" на Веселин Марешки в мнозинството и на преговори, Борисов заяви, че ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат 122 депутати - тоест пълно мнозинство.
 
"Държа да кажа, че до този момент за министерства, за броя на министрите, с изключение на темата за министър-председателя, което вече стана обект и на шеги, нищо не са искали патриотите и няма такъв разговор. Разбрахме се друго - управленска програма от над 100 страници, експертите сядат и дума по дума, цифра по цифра, слагат срокове, за да може в най-кратък срок да има резултати и това, което говорихме в изборната кампания да го надградим".
Решимостта да се състави правителство сега Борисов илюстрира с лозунга на "Обединените патриоти" - "България над всичко", защото ако ГЕРБ не успеели, БСП било ясно, че няма да направят кабинет, а това щяло да значи, че България не е над всичко.
Томислав Дончев и Делян Добрев от преговорния екип на ГЕРБ си тръгват след разговорите с патриотите в парламента.
От преговорните екипи не добавиха информация към тази, която сподели Борисов с медиите. До края на седмицата ще има втора голяма среща, а през цялото време експерти работят по програмата. По думите на Делян Добрев от ГЕРБ по приоритетите на едно бъдещо управление двете формации имали почти пълно съвпадение.