"Ако Русия не поддържаше това животно (Асад), нямаше да има проблеми", заявява президентът Тръмп в интервю за "Фокс бизнес". Пълният видеоматериал ще бъде излъчен по телевизията на 12 април.

Той обаче категорично подчертава, че САЩ не планират да започнат военна операция в Сирия след ракетната атака по авиобаза на правителствената армия край град Хомс.

"Ако трябва да съм честен, то Путин поддържа човек, който е зъл. Смятам, че това е много лошо за Русия, много лошо за човечеството, много лошо за света", добавя Доналд Тръмп.

Държавният глава коментира и възможностите за военна операция.

"Не възнамеряваме да влезем в Сирия", отговоря лидерът на САЩ на въпрос дали е възможна военна интервениция в тази страна. Президентът изразява съжаление, че ударът по Сирия не е бил нанесен още при предишната администрация, оглавявана от Обама.

По неговите думи той взел решението за ракетното нападение след като видял ужасяващите снимки след  химическите оръжия, използвани в Идлиб.

След това на секундата звъннал на министъра на отбраната Джеймс Матис.

"Попитах го какво можем да направим. И той ми даде няколко алтернативни предложения", обяснява Тръмп.

Президентът отправя и предупреждение към Сирия.

"Ударихме ги много силно. Значи ли обаче това, че ще се окажем въвлечени във военна операция в Сирия? Не. Но, ако още един път видя, че те отново употребяват газ или разни други работи...", заканва се президентът без да довърши изречението си.

В интервюто пред "Фокс" Доналд Тръмп разказва и как е информирал китайския си колега Си Цзинпин за ракетния удар срещу Сирия. Както е известно точно тогава китайският лидер бе на гости на колегата си в Мар-а-Лаго.

„Седях на масата, свършихме вечерята и минахме към десерта. Сервираха ни парче шоколадова торта, най-добрата, която бихте могли да видите“, обяснява Тръмп.

Точно тогава било получено „съобщение от генералите", че са готови да нанесат удар и той дал съответната заповед. И тогава казах.

„Г-н президент, позволете да ви обясня това-онова за десерт - току-що изстреляхме 59 ракети срещу Ирак..."

Тук журналиста поправя Тръм и уточнява: "Срещу Сирия". "Да, срещу Сирия...", казва президентът и продължава: Искам Вие да знаете“. Така описва стопанинът на Белия дом своя разговор с китайския лидер.

Домакинът уточнява, че не би искал Си Цзинпин да научи за случилото се след края на вечерята.

Споделяйки реакцията на госта, Тръмп отбелязва:

„Той замълча за 10-на секунди, а след това помоли преводача да повтори. Помислих се, че това едва ли е добър знак“. Но според Тръмп китайският лидер бил одобрил стъпката и му казал, че такива мерки са допустими, „ако някой е толкова жесток, че да използва химическо оръжие срещу малки деца“. 

Вчера говорителят на Белия дом Шон Спайсър пък сравни Башар Асад с Адолф Хитлер.

"Даже такъв омразен лидер като Хитлер, не си е помислял да употреби химическо оръжие", заяви той на пресконференция. Като разбира се не забрави да подчертае, че фюрерът е използвал отровни вещества в концлагерите.

Веднага след гафа лидерката на демократите в Конгреса Нанси Пелоси призова Спайсър да си подаде оставката.

Днес Спайсър призна, че е направил грешка и се извини като допълни, че сравнения с Холокоста не трябва да се правят и са неуместни.