Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството от "патриотите" Павел Тенев се забърка в скандал, след като излезе негова снимка от фейсбук, на която прави нацистки поздрав. За да е още по-пародийно, Тенев опита да изтрие профила си.

Тенев позирал с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж през 2008 г.

"Прясно назначеният заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев (от квотата на патриотите) се оказа обикновен нацист. Тази снимка ясно демонстрира това. И само не ми обяснявайте, че фотото било шеговито - възмути се във фейсбук социалистът Александър Симов. - Как така се шегуваш, като правиш този жест? Зад този жест стоят реки от кръв, расови прочиствания, пещите на "Треблинка" и "Освиенцим", геноцидът, холокостът и животите на милиони, които загинаха, за да освободят земята от кафявата чума. И сега някакво си кариеристче си позволява да демонстрира подобно нещо."

"Потресаващото е, че на черната дъска стои текст от 10 февруари 1943 г., най-черния период на нацизма. Този мизансцен е невероятен по своята наглост. Трябва да си или кретен, или нацист, за да участваш в него, т.е. и в двата случая не ставаш за министър", пише като коментар Леа Коен.

Пред в. "Сега" Валери Симеонов - предложител на кандидатурата на "шегаджията", не демонстрира притеснение.

"Несериозни работи. Нямам фейсбук, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия?

Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов" - коментира той пред "Сега".

Малко по-късно сам телефонирал и допълнил, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд".

"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", заяви Валери Симеонов.

От медията казват, че са отправили запитване и до премиера Бойко Борисов, но той засега не реагира.