Министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни тази сутрин пред Нова телевизия, че конфликтът в крайморските общини на Добруджа е заложен още по време на Тройната коалиция през 2006-2007 г. Това е довело до решението на Европейския съд, заради което Министерството на околната среда и водите издаде заповед за забрана на всякакви икономически дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра“, попадаща в Натура 2000.

Втори ден жителите на общините Каварна, Шабла и Кранево блокират главния път от границата с Румъния за Варна. Те са обединени в инициативата „Да спасим Крайморска Добруджа“. Недоволството им е заради забраната не само за строителство, но и за всякаква земеделска дейност в защитената зона.

Тогава правителството на Тройната коалиция е възложило на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“. Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации това нещо“, каза Димов.

Министърът припомни как районът е очертан от екоорганизациите по възложение на правителството, след това проектът е приет с решение на Министерския съвет през 2007 г. и е даден на Европейската комисия.

Още на следващата година по сигнал на зелените, Европейската комисия завежда две дела - през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура“.

Според Нено Димов последната част на "тази бомба със закъснител" е от март месец тази година.

Служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции. Когато аз поех поста и отидох в Брюксел, това обещание не беше изпълнено. Аз рискувах и трябваше да избирам между две неща – да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щетите“, допълни министърът.

Димов поясни, че той е трябвало да се намеси след като бомбата е била гръмнала. Той уточни, че издадената заповед не третира по никакъв начин акваторията на Черно море и няма забрани за рибарството.

Самата заповед обхваща района, в който има понтосарматски степи. Това е един малък район, но е факт и аз не мога да не се солидаризирам с притесненията и ясното чувство за несправедливост на хората, които протестират в момента“, каза още министърът.

Кметът на Каварна Нина Ставрева също участва в протеста. Според нея държавата незабавно трябва да вземе разумно решение и да стартира нова процедура за защитена зона „Калиакра“.

Несправедливо е. Това е заради грешка, допусната от чиновници в Министерството на околната среда и водите, които сега нямат смелост да признаят тази грешка. Ние настояваме за нова процедура“.

Вчера в Община Каварна е получено уведомление от Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“ за организирането на днешния протест, а днес се очаква уведомление за предстоящите действия утре.