"Името на Ахмед  Доган не фигурира в сигнала на ГЕРБ за "Цанков камък". Но се надявам прокуратурата да провери и хонорара, който е взел в качеството му на консултант по проекта", заяви депутатката Десислава Атанасова пред Нова тв. 

Тя и съпартиецът й Александър Ненков вчера сезираха прокуратурата с искане за проверка на строителството и финансирането на хидровъзел "Цанков камък".

Такова разследване вече бе правено през 2010 г. по сигнал на Бойко Борисов по времето на главния прокурор Борис Велчев, но нередности не бяха установени. През 2011 г. пък Върховният административен съд окончателно оправда Доган и реши, че няма конфликт на интереси с получаването на хонорар от 1 млн. евро за консултации по проекта за хидровъзела.

Формалният повод сега е проблем в техническото изпълнение и информациите за изтичане от "чашката" на язовира. 

"В сигнала ни са описани факти и обстоятелства, но не и имена, защото през посочените периоди е имало много хора, които са били отговорни за проекта", уточни Атанасова. 

И не пропусна да припомни, че проектът е стартирал, когато министър е бил Румен Овчаров, а негов заместник - настоящата соцлидерка Корнелия Нинова.

"При такива случаи с компрометирани лица членове на ГЕРБ винаги са били отстранявани", каза Атанасова и даде пример с депутата Живко Мартинов-Суджука, който поръчвал тонове колбаси уж от името на премиера. 

Сетне Атанасова започна да изчислява финансирането на "Цанков камък", а и на неосъществената АЕЦ "Белене" в пенсии. 

Според нея  в тези два проекта плюс загубите от КТБ са потънали средствата, за да се индексират всички пенсии, както иска БСП сега.

"Единствено прокуратурата може да възложи експертиза и да се произнесе, ГЕРБ няма хидроенергийни експерти. Сега има нови обстоятелства", обясни депутатката.

Строителството на "Цанков камък" започна още през 2004 г., когато на власт е правителството на НДСВ и ДПС. Продължава и по времето на Тройната коалиция и обектът окончателно е пуснат в експлоатация преди 7 години по време на първия кабинет на ГЕРБ.

Първоначално обявената цена на съоръжението е около 440 млн. лв. Впоследствие се оказва, че строителството е било за над 1 млрд. лева.