Тенорът Зоран Тодорович гостува за първи път в България. Сръбският оперен певец ще излезе на откритата сцена на хълма Царевец във Велико Търново за ролята на Туриду в спектакъла „Селска чест“. Старозагорската опера представя на 26 август от 21 часа две свои постановки – освен операта на Маскани, още и балета „Делвата“ по музиката на Алфредо Казела.

В „Селска чест“ Тодорович излиза заедно с Елена Баръмова (Сантуца), Ивайло Джуров (Алфио), Петя Петрова (Лола) и Евдокия Здравкова-Хорозова (Мамма Лучия). Участват хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Игнацио Окипинти (Италия). Автор на декора и на костюмите е италианският художник Салваторе Русо.

Зоран Тодорович е гостувал многократно в театри като Баварската държавна опера, Дойче опер-Берлин, Кралския театър ла Монне в Брюксел, Виенската Щатс опера, Операта на Сан Франсиско, Операта на Лос Анжелис, Капитолния театър в Тулуза, Операта на Марсилия, Саксонската държавна опера, Кралската опера в Ковънт Гардън, както и на фестивала в Брегенц и Националния театър в Токио.

Що се отнася до „Делвата“, едноактната танцова комедия е създадена от Алфредо Казела през 1924 г. Хореографията, която ще видят зрителите в Търново, е на Флавио Банети, а декорите и костюмите – отново на Салваторе Русо. Участват орекстър, солисти и балет на Старозагорската опера. В ролите влизат Кремена Костова, Даниел Тичков, Александър Желев и Петя Вънева. Владимир Бошкаков е диригент на спектакъла.

Представлението на Царевец е част от Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017.

Площад Славейков