Великобритания ще копира търговските споразумения на Европейския съюз с трети страни след "Брекзит", заяви британският премиер Тереза Мей.

Възможността да сключва собствени сделки с държави извън Евросъюза беше изтъквана от правителството като една от най-големите ползи от напускането на Обединеното кралство.

"Очевидно ЕС има много търговски сделки с други страни и разглеждаме възможността условията им да бъдат копирани, със сигурност само в началото, в търговските споразумения на Великобритания", заяви Мей пред журналисти по време на визита в Япония. "Това ще даде на бизнеса сигурността, от която се нуждае, за периода непосредствено след напускането."

Мей изтъкна, че по-късно страната ще може да променя условията на споразуменията:

"След като вече сме извън Европейския съюз, дори да сме започнали на основата на съществуваща търговска сделка, която страната има с ЕС, ще зависи от Великобритания и съответната страна дали да предоговорят и променят тези условия в бъдеще."

Европейският съюз има търговски споразумения с външни страни като Швейцария и Южна Корея, а в момента се финализира това с Япония.

Докато е част от митническия съюз на общността, Великобритания няма право да сключва самостоятелни споразумения с трети страни.

В една от своите позиции, публикувани в последните седмици, британското правителство предложи временен митнически съюз с ЕС след март 2019 г., който да запази условията за търговия, съществуващи в рамките на общността. През този период обаче Великобритания иска да има възможност да договори отношенията си с трети страни.

Представители на европейските институции критикуват кабинета на Мей, който според тях цели да запази привилегиите от членството си, но без да плаща съответната цена.

Позициите на кабинета за отношенията с ЕС след "Брекзит" разкриват подобна стратегия. Лондон не иска гранични пунктове с Ирландия и поиска запазване на пакта за свободно пътуване между двете страни. Британските фирми, които отговарят на стандартите на Европейския съюз, да продължат да продават продуктите си на общия пазар без допълнителни проверки и такси след "Брекзит", предложи също кабинета. Страната ще е съгласува законодателството си с европейското след излизането си от Съюза, за да гарантира сигурността на бизнеса и предложи варианти за разрешаване на споровете си с ЕС, при които Европейският съд в Люксембург да не е главен арбитър.

В момента тече третият кръг от преговори между Лондон и Брюксел за излизане на страната от ЕС.