"Борисов се превърна в адвокат на Делян Пеевски и Главния прокурор Сотир Цацаров, ангажирайки по този начин линия на поведение спрямо тях."

Това пише Румяна Ченалова в "последно" по нейни думи писмо до Европейската комисия, съвет, парламент и редица други институции на ЕС. 

Разприказвалата се съдийка, чието дело наскоро бе върнато обратно от Софийския градски съд на прокуратурата, пише дълго за проблемите на съдебната система у нас, давайки както преди анекдоти от историята.

[[nid:54589]]

Писмото започва с надеждата, че европейските институции дължат еднакво уважение към всеки гражданин на Съюза.

Ченалова продължава с коментари за "безконтролност и зависимост на Главния прокурор", как по тази тема на подобно мнение са и от Венецианската комисия, и европейските прокурори, нежеланието на властите у нас да направят реформа в прокуратурата и "огромната политическа квота" във Висшия съдебен съвет.

Тя отново отбелязва, че прокуратурата има данни за престъпления сред висшите политически лица, но не ги разследва. Съдийката отбелязва, че не се променят основните критики към българската съдебна система в мониторинговите доклади на ЕК - "за липсата на резултати в борбата с корупцията, за непрозрачността на решенията на ВСС, за нуждата от реформа на прокуратурата и наказателния процес, както и за продължаване на съдебната реформа през промени в Закона за съдебната власт".

Според Ченалова Борисов и политиците около него са недосегаеми въпреки многобройните скандали, свързани с личното участие на министър-председателя.

"Съдържанието на записите от „Янева гейт“ показа начина по който се управляват службите в България – от хора на бизнесмена – депутат Делян Пеевски, начина по който се решава съдбата на банковата система, начина по който се решават кадрови въпроси от Висшия съдебен съвет – чрез пряка намеса на министър – председателя и в синхрон с волята на Главния прокурор", пише тя.

И отбелязва повече за Пеевски:

"Контролираните /около 80%/ от Делян Пеевски медии също мълчат по тези толкова значими за българското общество проблеми.Превърнали се в глашатаи на недосегаемия Главен прокурор и свързаните с него политици те услужливо обслужват комфорта и интересите на управляващата политическа и икономическа класа."

Ченалова завършва с обвинение към европейските институции:

"Вие знаете всичко това – неконтролираните медии в България показват действителността такава каквато е. Вие знаете, но мълчите.За мен, а и за много други българи това мълчание е пренебрежително и недостойно."

 

*Бел.ред. - Запазен е оригиналният правопис на Ченалова.