В навечерието на неделните общински избори в Москва виден руски журналист - Иля Азар, не се надяваше да спечели място в градския съвет. Той участва само за да отчете участие в гражданското общество.

В деня след изборите, когато видя, че е начело в списъка на победителите в своя район, Азар заяви пред "Дейли бийст", че се чувства "шокиран и смаян" от убедителната си победа.

Близо 50 на сто от избирателите в централния московски район Хамовники избраха 33-годишния Азар - независим журналист от легендарния руски вестник "Новая газета", който нямаше опит като политик. А колко места в Хамовники спечелиха кандидатите от партията "Единна Русия" на Путин? Нула.

"Единна Русия" не бе забелязана никъде по време на кампанията, когато вървяхме от врата на врата, за да разговаряме с нашия електорат - изтъкна Азар. - Може би от "Единна Русия" доста ги мързеше, защото бяха свикнали да печелят всички избори."

Иля Азар

"Преди изборния ден смятах, че вляза ли в политиката, ще трябва постоянно да се състезавам с членовете на "Единна Русия" - заяви Азар. - Сега, когато виждам, че независими кандидати спечелиха всички 15 места в нашия район, си давам сметка, че отсега нататък ще бъде само наша отговорност да помагаме на хората в района."

Докато електоралното разделение между градските и селските избиратели и между провинцията и столицата е дълбоко и се задълбочава по целия свят - от САЩ, през Испания, до Ирак, рядко то е било толкова очевадно, колкото в Русия в неделя. Докато гласоподавателите в цялата страна избираха прокремълски губернатори, московчани показаха, че силно желаят промяна, реформа, нови гласове в политиката. Над 250 независими и опозиционни кандидати спечелиха места в съветите в централните райони на Москва.

Никакви организирани от Кремъл кампании не успяха да подкопаят репутацията на опозиционните лидери. А жителите на Москва избраха кандидати, които само преди няколко месеца бяха бити от полицията или прекараха седмици в затвора. Те гласуваха дори за тези, които бяха осъдени като "агенти на Държавния департамент на САЩ".

Един от победителите в изборите - изтъкнатият опозиционен лидер Иля Яшин, прекара 15 дни в затвора през юни, след като участва в антиправителствен митинг срещу корупцията на централната московска улица "Тверска". През декември 2016 г. Яшин получи смъртни заплахи, защото даде показания като свидетел пред съда за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов.

"Има нов шериф в града", написа Яшин в профила си във фейсбук в понеделник.

Разбира се, Яшин се шегуваше.

Иля Яшин

Русия има много шерифи - някои нови, други не, някои много сериозни, като някои от тях са водещи фиури в службите за сигурност на Кремъл, които, без да се крият, водят война един срещу друг. Резултатите могат да звучат като сценарии за третостепенни шпионски филми.

Един от скандалите избухна през миналата седмица и показа до каква степен се разпада политическата система. В него бе замесен изпълнителният директор на най-голямата руска петролна компания "Роснефт" Игор Сечин, известен също като "путинския Дарт Вейдър". Скандалът включваше куфарче с подкуп от 2 милиона долара и кошница, пълна с кренвирши.

Историята се разчу, когато държавните прокурори по делото срещу Алексей Улюкаев - бившия министър на икономическото развитие, представиха разпечатка на записан телефонен разговор между Сечин и Улюкаев.

"Ето, вземай, слагай и да вървим", казва Сечин на Улюкаев в разпечатката, като се твърди, че говори за подкупа от 2 милиона долара.

По-късно Сечин се разбесня, че прокурорите огласиха публично записа, като заяви, че телефонните му разговори съдържали някои подробности, които той смята за "държавни тайни".

Трудно е да се каже какви може да са те. Покрай другото, което казва на Улюкаев, той му напомня да вземе подарък - кошница с кренвирши.

Половин час след срещата министърът, който бе хванат при тайна операция, бе задържан в централата на "Роснефт" с куфарче, пълно с белязани банкноти... и кренвирши. Шефът на "Роснефт" заяви, че Улюкаев извършил опит за изнудване. Сечин докладвал Улюкаев на ФСБ, която е наследник на съветския КГБ.

Макар популярността на Путин все още да е много висока - до 82 на сто от руснаците имат доверие в президента, дори някои прокремълски наблюдатели вече признават, че епохата на Путин не може да бъде вечно продължавана.

През миналата седмица популярният столичен вестник "Московский комсомолец" публикува водещото заглавие "Есента на президента Путин". Статията припомни на читателите, че президентът ше навърши след месец 65 години и че някога самият Путин заяви, че един мениджър не трябва да заема поста си повече от пет години. Но в същата статия "Московский комсомолец" изтъкна, че "щом Путин напусне управлението, системата ще се разпадне". Мнозинството от руснаците смята същото.

Един от главните критици на Путин - покойният Борис Немцов, силно вярваше, че опозицията трябва да участва в изборите въпреки целия натиск, липсата на достъп до медиите, въпреки преследванията и униженията. Дори убийството на Немцов не отказа руската опозиция от нейната борба.

Юлия Галямина

Преди няколко седмици линейка докара Юлия Галямина - уважавана руска опозиционна лидерка, в неврохирургията на Боткинската болница със сътресение, след като тя бе на митинг срещу Путин, където бойци от ОМОН - специалното подразделение на силите за сигурност на Москва, размазаха лицето на Галямина. Но нараняването не сломи духа на 44-годишната университетска преподавателка. В понеделник като новоизбрана депутатка тя отпразнува победата си в московските общински избори.

"Жителите на Москва дадоха на Русия пример за ново отношение към живота - всички независими кандидати сега ще се обединят и ще въведат в Русия практиката на некорумпирана, прозрачна политика - каза Галямина пред "Дейли бийст". - И няма значение дали живеем в есента на Путин или в зимата на управлението на Путин."

-------

* Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания "Нюзуик" и "Дейли бийст". Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Статията е публикувана в "Дейли бийст".