"Ще ми липсва голямата сцена, но всички добри неща трябва да свършат в определен момент."

Това казва една от иконите на ортодоксалните метъли в България - Ерик Адамс.

През май 2016 г. американците от Manowar обявиха, че ще направят прощално турне, след което ще прекратят съществуването на групата. Последната обиколка на кралете на стоманата, огъня и напомпаните бицепси – Gods and Kings е била изключително успешна и квартетът решил да приключи кариерата си, докато е на висота.

Така се стига до идеята за прощално турне The Final Battle.

Фронтменът Ерик Адамс, чието истинско име е не толкова вълнуващото Lou Marullo, разкрива в скрошно интервю своята гледна точка. 63-годишният певец споделя, че в известна степен ситуацията – мисълта, че няма да изнася концерти с Manowar – за него е "параграф 22".

"Ще ми липсва голямата сцена, разбира се, но всички добри неща трябва да свършат в определен момент", заявява Адамс.

Вокалът, който е запален ловджия с лък, нямал конкретни планове за бъдещето. Можело да продължи да пее, а може и... да излиза на лов много по-често от сега.

Турнето The Final Battle започва на 15 ноември в Швеция и Норвегия, очаква се да продължи в Германия. Предстои да бъдат обявени датите и държавите за 2018 г.

Manowar са дълоко свързани с България. През 2017 се навършиха точно 10 г. от легендарния им първи концерт на стадион „Калиакра” - „едва” тричасов (петчасовият бе на следващата година, б.а.). Датата е 30 юни 2007 г., в Каварна текат най-добрите за рока години, а участниците предишните дни са Heaven and Hell (с Рони Джеймс Дио) и Motorhead. Останалото, както се казва, е история – увековечена и на официално DVD Live in Bulgaria, специално за нашия пазар. А изсвираването на химна ни излиза като дигитален сингъл с името Mila Rodino.

 

Фенове по специализираните метъл форуми дори адмирират този концерт като по-ценен от състоялия се през 2008 г. петчасов – със Софийската филхармония и с претенции за рекорд на „Гинес”.

Третото участие на бандата – вече в София, бе през 2010 г. на Sofia Rocks/ Sonisphere. Но може да се каже, че тогава за оставения им едва един час Кралете на метъла не можаха да разгърнат сета си (особено в компанията на Alice in Chains, Down на Фил Анселмо и Rammstein).

Дио вече не бе между нас, а бандата му отдаде почит... Ето едно макар и любителско видео оттогава:

 

Засега обявеното като прощално The Final Battle турне не дава никакви признаци да „завие” накъм България, а е съсредоточено само в западноевропейски страни.