Декларацията за независимост на Каталуня няма задължителен характер.

Това според информирани източници е заявила доскорошната председателка на регионалния парламент Карме Форкадел, предаде Ройтерс. Именно тя бе човекът, който задейства декларацията, приета с огромно мнозинство на 27 октомври.

Тези думи могат да подкопаят стремежа към независимост на испанската автономна област.

Форкадел направила изявлението си пред Върховния съд в Мадрид. Тя и още петима доскорошни депутати се явиха пред институцията, за да отговарят на обвиненията в бунт и противодържавна дейност. за ролята им в обявяването на независимостта.

Шестимата атакували член 155 от конституцията на Испания, задействан от централното правителство в Мадрид, и свели декларацията за независимост до нещо символично, уточнява в. "Ел Мундо".

Признанието може да увеличи шансовете групата да бъде освободена. И така ще има възможност да участва в кампанията за предсрочните регионални избори на 21 декември.

Напоследък започнаха да се появяват пукнатини сред самите каталунски сепаратисти, отбелязва Ройтерс. Демократичната европейска партия на Каталуня (ДЕПК) на сваления премиер Карлес Пучдемон, която е част от коалицията "Заедно за "да", не успя да се разбере за обща листа на вота с Кандидатурата на народното единство (КНЕ).

Испанският премиер Мариано Рахой разпусна регионалния парламент в Барселона, уволни Пучдемон и свика предсрочни избори в Каталуня на 21 декември. Това стана след приемането на декларацията за независимост.

Тогава Карме Форкадел нарече действията на Рахой "преврат" и "покушение срещу демокрацията".

Върховният съд трябва да реши дали тя и петимата каталунски депутати да останат в ареста, докато разследването срещу тях продължава, или да бъдат пуснати при определени условия.

Същият съд реши днес за се заеме с други два случая срещу Форкадел и депутатите, които в момента са под юрисдикцията на Върховния съд в Каталуня. Това е намек, че магистратите искат да централизират в един съд всички законови процедури във връзка с обявяването на независимост.

Отделно Върховният съд в Мадрид разглежда дело срещу осем доскорошни каталунски министри и лидерите на две сепаратистки движения, които са в ареста. съдията Кармен Ламела отхвърли искането на адвокатите те да бъдат пускани.

Миналата седмица съдът в Мадрид издаде заповед за арест и на Карлес Пучдемон, който се скри в Белгия., както и срещу четирима негови министри, намираще се с него в тази страна.

"Пучдемон избяга, но Пучдемон ще се върне и ще отговаря пред испанското правосъдие. Нямам никакво съмнение в това", заяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Сойдо пред националната телевизия.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер причини още едно разочарование днес на Пучдемон. От испанския град Саламанка, където е на посещение, Юнкер призова Европа да отхвърли всякакви форми на сепаратизъм.

"Национализмът е отрова, която пречи на Европа да работи заедно", каза той.