Карлес Пучдемон е готов да приеме "други отношения с Испания" и "все още е възможно" алтернативно решение на независимостта на Каталуня.

Това заявява самият той в интервю за белгийския вестник "Льо соар".

От края на октомври уволненият каталунски премиер се намира в Белгия. На 17 ноември той трябва да се яви пред местен съд, който да реши дали да го екстрадира в Испания. Мадрид го издирва по обвинение в бунт срещу държавата.

Пучдемон твърди също, че в продължение на десетилетия е работил за постигането на друг вид отношения между Испания и Каталуня като част от страната.

"Работехме много за това, но идването на власт на г-н Аснар спря този ход", споделя Пучдемон.

Хосе Мария Аснар бе консервативен премиер на Испания два мандата в периода 1996-2004 г. Настоящият министър-председател Мариано Рахой наследи лидерския пост в Народната партия от него.

Според Пучдемон началото на кризата в Каталуня е през 2010 г. Тогава Конституционният съд на Испания анулира част от членовете на автономния статут на областта. Преди това те бяха приети и от парламента в Мадрид, и от регионалния парламент в Барселона.

"Знаете ли колко депутати, привърженици на независимостта, имаше в този момент в парламента в Каталуня? 14 от 135!", изтъква Пучдемон.

А на 27 октомври 70 депутати, или абсолютно мнозинство, гласуваха за независимост на автономната област.

"Лидер на тласъка към независимост е Народната партия", заявява доскорошният регионален премиер.

Запитан дали е въпрос за "независимост или смърт", Пучдемон отговаря, че няма такова нещо. Но държи на мнението си, че каталунците трябва да бъдат питани какво искат.

Само преди три дни Карме Форкадел - председателката на разпуснатия парламент на Каталуня, заяви пред съда в Мадрид, че приетата на ръководената от нея сесия декларация за независимост има символичен характер.

След като уволни Карлес Пучдемон и разпусна парламента в Барселона, централното испанско правителство свика предсрочни регионални избори в Каталуня. Те ще се състоят на 21 декември.

Вчера в Каталуня бе Мариано Рахой. Той дойде да подкрепи регионалните структури на неговата Народна партия. И същевременно призова "мълчаливото мнозинство" да излезе и да гласува. Това са почти 60 на сто от жителите на Каталуня, които не участваха в референдума за независимост на 1 октомври.