Джон Хендрикс, американският джаз певец и композитор, прочул се още през 50-те години като член на вокалното супертрио „Ламбърт, Хендрикс & Рос“, е починал на 22 ноември в Манхатан на 96-годишна възраст, съобщава „Ню Йорк таймс“. Хендрикс бе пионер във вокализацията на добре известни инструментални джаз пиеси, на които пишеше и оригинални текстове. Тъжната вест за смъртта му бе съобщена от дъщеря му Ария Хендрикс.

Син на пастор, Хендрикс е роден през 1921 г. в семейство с още 13 братя и сестри. По-късно се мести в Толидо, където си партнира с все още неизвестния по това време джаз пианист Арт Тейтъм. През 1952 г. се установява в Ню Йорк и заедно с вокалистите Дейв Ламбърт и Ани Рос  в края на 50-те и началото на 60-те години издава седем новаторски албума.

„Ламбърт, Хендрикс & Рос“ създават вокалните си мелодии по прочути инструментални сола, като по този начин изобретяват красив и импулсивен нов вокален стил - за разлика от скат пеенето, в което се използват безсмислени срички, тези песни имат думи, написани за триото от Хендрикс. Неговите текстове към пиесата на Бени Голсън I Remember Clifford са записвани и от други прочути изпълнители като Дайна Уошингтън, Кармен Макрей, Нанси Уилсън, Рей Чарлс, „Манхатън трансфер“ и други.

При описанието си на дебютния албум на триото новият им стил е кръстен вокалезе (vocalese) от джаз критика Ленърд Федър. В албума Sing a Song of Basie мелодиите на биг-бенда на Каунт Бейси са преработени в песни. Албумът получава почетна награда „Грами“ през 1998 г., а през 1962-ра друг техен албум, High Flying, също печели златно грамофонче – в категорията „Най-добро изпълнение на вокална група“.

В средата на 60-те артистът започва соло кариера, като се премества в Лондон заедно с четирите си деца. Там остава 5 години и се радва на голям успех, като „Бийтълс“ и „Ролинг стоунс“ стават негови фенове.

Хендрикс записва десетина добре приети албума, някои с жена си Джудит, в други се включват дъщерите му Мишел и Ария. Работи и със старите си приятели от „Манхатън трансфер“ за знаковия им албум от 1985 г. Vocalese, спечелил 7 награди „Грами“.

Десетки певци цитират творчеството на Хендрикс като оказало им силно влияние – сред тях са Ван Морисън, Ал Жеро и Боби Макферин. Песента Yeh Yeh, за която Хендрикс пише текст, през 1965-а се превръща в хит в изпълнение на британския R&B и джаз певец Джорджи Фейм, който и до днес продължава да записва материал от албумите на „Ламбърн, Хендрикс & Рос“.

 

 

"Площад Славейков"