Когато си Илон Мъск, светът е склонен да вярва на всяка твоя луда идея.

Има и защо - през 2002 г. той обяви, че смята да създаде комерсиална космическа компания и всички го обявиха за луд. 15 години по-късно SpaceX вече има договор за доставки с Международната космическа станция.

Но Илон Мъск може и да се шегува. В петък той обяви, че ракетата Falcon Heavy ще излети през януари от космическия център "Кенеди" и същата площадка, от която тръгва Аполо 11.

"Товарът ще бъде моя тъмночерешов Tesla Roadster, вътре ще свири Space Oddity (парчето на Дейвид Боуи, бел. ред.). Дестинацията е орбитата на Марс. Ще бъде в дълбокия космос около милиард години, ако не гръмне при излитането", гласеше втори туит.

Той дори уточни, че става въпрос за модел първо поколение. И добави, че праща "червена кола на червена планета". Falcon Heavy по план ще е най-мощната ракета досега, така че товар от един лек автомобил няма да е проблем за нея.

Технологичните сайтове споделиха туитовете с ентусиазъм, като някои дори спекулираха какви са маркетинговите ползи за изпълнителният директор на SpaceX. От The Verge пък спазиха журналистическите стандарти и пратиха имейл на Мъск. В него той потвърждава с думите "толкова е истинско".

Веднага след публикуването на материала обаче геният-бизнесмен признава - "тотално си го измислих".