Провокативни, ексцентрични, музикални, артистични – това са Gogol Bordello. Догодина, на 30 май, най-после у нас идва за пръв път формацията, обявена за джипси пънк стил - каквото и да означава това.

Концертът е в зала 4 на Интер Експо Център и е с начало 20 часа, съобщи zrockradio.bg.

Билетите за шоуто на Gogol Bordello в София са вече в продажба в мрежата на eventim.bg и партньорите им в цялата страна, на цена 45 лева, а в деня на концерта – 55 лева.

Кой обаче се крие зад това име?

Създадената през 1999 година банда Gogol Bordello изгражда стила си с помощта на цигулка и акордеон, и комбинира по неповторим начин ритмична циганска музика с елементи от пънк, рок и балкански ритми. Водена от вокалиста с украински произход Eugene Hütz (Юджийн Хъц - или оригинално: Евгений Александрович Николаев-Симонов), формацията набира многобройни фенове, а стихията им са непрестанните колоритни концерти, които изнася.

Такъв е и езикът - забавен и непрогнозируем като "циганин на автопилот":

Интересна подробност е, че Юджийн дълго време е бил диджей в българското заведение в Ню Йорк „Механата“.

Бандата има седем албума, последният от които – Seekers and Finders, излезе през тази година.

Тези "образи" основателно привличат вниманието и на киноиндустрията и участват в редица филмови продукции. През 2008 година са главни действащи лица в музикалния документален филм Gogol Bordello Non-Stop, проследяващ издигането на бандата от долните мазета и свиренето по сватби до световните сцени и фестивални участия.

Артистичният Юджийн дори играе с Илайджа Ууд в "Светлината от миналото" (Everything Is Illuminated). Оттам е тази красота.

Тъй като Gogol Bordello, каквото и да си говорим, е банда не от Киев или Магадан, а от Манхатън, Ню Йорк, такива са и тематиките им - шарени и мултиетнически.