Хиляди документи, свързани с историята, са изчезнали от Националния архив на Великобритания, съобщи "Гардиън". В една от папките липсват и документи, свързани с убийството на българския журналист и дисидент Георги Марков през 1978 г. в Лондон.

Според статията от архива са изнесени досиета, свързани с някои от най-спорните моменти от британската история от 20 век. Сред тях са свидетелства за войната между Великобритания и Аржентина през 1982 г. за контрола над Фолкландските острови, данни за британската комунистическа партия, за конфликта със Северна Ирландия, колониалното управление на Палестина, за изпробването на ваксина срещу полимиелит.

Става дума за близо 1000 папки, съдържащи десетки документи, твърди "Гардиън". Те са били иззети от националния британски архив от държавни служители и след това са обявени за изгубени. В някои случаи става дума за целите папки, а в други са били подбрани много внимателно конкретни документи и отнесени неясно къде. Така служители на британското външно министерство са отнесли малък брой документи през 2015 г. от папка, свързана с убийството Георги Марков, който умира, след като е улучен в крака със сачма с рицин, докато пресичал моста "Ватерло" в центъра на Лондон.

От отнасянето на документите досега от "Форин офис" периодично заявяват пред Националния архив, че папките са загубени. След запитване на "Гардиън" все пак се оказва, че част от тях са били открити и върнати - но не става ясно коя част. Не се съобщава и дали на обявените за окончателно изчезнали документи са направени копия, след като са били отнесени от държавни служители.

"Гардиън" съобщава, че след липсващите папки е и тази, посветена на скандала с т.нар. писмо на водача на Комунистическия коминтерн Генадий Зиновиев до английската комунистическа партия за създаване на комунистически групи в британската армия и подготовка на революция. Вероятно е въпросното писмо от 1924 г. да е подправено. Разследването по темата обаче липсва.