Изкуствен интелект ще помага на лекарите при ранното диагностициране на кардиологични проблеми и рак на белите дробове. Учените от болницата в Оксфорд, разработили метода, предвиждат, че той ще спаси хиляди животи и ще спести на британската здравна каса милиарди лири, съобщава Би Би Си.

Изкуственият интелект анализира данните от изследвания по-точно, отколкото един човек би могъл, обясняват създателите му. Така ще бъдат предотвратени ненужни операции или поемане на риск от евентуален инфаркт, когато той може да бъде предотвратен.

Методът в момента се тества в шест кардиологични клиники. Резултатите ще бъдат публикувани след като се проверят от експерти. Проф. Пол Лийсън, ръководител на проекта, казва, че засега изкуственият интелект постига впечатляващи резултати.

"Като кардиолози ние приемаме, че не винаги сме прави", казва Лийсън пред Би Би Си. "Сега обаче имаме възможност да променим това и пациентите да получават по-добра грижа."

Системата се учи да разпознава потенциални проблеми като използва данните от над 1000 случая, които проф. Лийсън е лекувал през последните седем години. Изкуственият интелект анализира информацията от изследванията на пациентите и данните дали са имали кардиологични проблеми и се учи да преценява по съответните изследвания дали има риск от инфаркт.

Близо 12 хиляди пациенти годишно са със сбъркани диагнози във Великобритания, а загубите на местната здравна каса за ненужни операции са над 600 милиона лири, показват проучвания. Според Лийсън методът му може да спести 300 милиона годишно, които да се използват за други цели.

По подобен начин откритието може да се използва за ранно диагностициране на рак на белите дробове.

Ако резултатите от тестовете се потвърдят, още през лятото методът ще бъде достъпен в британските болници и ще бъде безплатен за пациентите.