Седмото изкуство е в разгара на фентъзи модата, големите студия влагат ненормално високи бюджети най-вече в сюжети за паранормални създания, а сериозното кино все повече навлиза в територията на телевизията. А на наградите „Оскар“ предстои първият голям успех на х-история. „Формата на водата“ започна триумфалното си шествие със „Златен лъв“ за най-добър филм във Венеция, „Златен глобус“ за Гийермо дел Торо за режисура и за Александър Деспла за музика.

И докато чакаме номинациите за „Оскар“, малцина у нас са наясно с причините за наградите на този филм дотук и ще има ли такива занапред. Филмът бе показан веднъж на „Киномания“, но все още не е тръгнал в нормално киноразпространение. Преди да стане това предстоят две извънредни прожекции в кино „Люмиер Лидл“. Приказката на Дел Торо ще бъде показана на 16 и 18 януари от 19 ч.

Историята ни връща в годините на Студената война в Америка през 1963-а. В секретна правителствена лаборатория работят глухонямата Илайза и колежката ѝ Зелда, които неволно разкриват секретен експеримент – в центъра на който е странно водно създание. Физическите условности обаче не пречат на чувството, зародило се между жената, лишена от говор, и мъжа, който не може да вирее извън водата.

В ролите са актьорите Сали Хокинс, Майкъл Шанън, Октавия Спенсър, Ричард Дженкинс, Дъг Джоунс и др.

 

 

"Площад Славейков"