Заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и на националната открила лидерката на БСП Корнелия Нинова, докато се готвела за внасяне на вота на недоверие на тема корупция. Това обяви тя от парламентарната трибуна, час преди левицата да внесе в деловодството искането за вота. По думите й премиерът Бойко Борисов знаел за това от повече от година и половина и не предприемал никакви мерки. Става въпрос за секретна информация от ДАНС, която Нинова не можела да разкрие публично.

"Обикновено когато говорим за корупция, говорим за корупция в разходването на парите. В мотивите към вота обаче има и такава за приходната част. На 20 декември поискахме от прокуратурата доклада на ДАНС. На 9 януари в деловодството са заведени три доклада - на ДАНС, на Главна прокуратура и на финансовия министър Владислав Горанов. За съжаление, законът ми забранява да оповестявам имена и числа", посочи Нинова.

Но допълни, че във въпросните доклади имало информация, базирана на разпити на свидетели и на проверки, от които се вадело заключението, че има заплаха за финансовата сигурност на страната, респективно за националната сигурност. 

"Констатациите стоят на бюрото на премиера Бойко Борисов от август 2016 г. Година и седем месеца по-късно нищо не е предприето. Към 4 януари 2018 г. проблемът е същият", посочи още Нинова.

И попита покровителства ли се тази корупция на най-високо равнище. След което поиска тези доклади или да бъдат разсекретени, или депутатите да ги разгледат на закрито заседание, за да направи всеки своя извод и на вота на недоверие да гласува по съвест.

Въпреки че Нинова не каза за какво точно става въпрос, ден по-рано от левицата дадоха специална пресконференция за работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). БСП поиска разсекретяване на доклада на ДАНС и прокуратурата за работата й. 

"Искам да припомня, че в българския парламент беше проведено закрито заседание, на което бяха изслушани всички служби и приходни агенции в страната, включително главният прокурор, на което бяха изнесени данни относно слабостите на БАЦИС. Бяха похарчени милиони левове за въвеждането на тази информационна система. Голямата идея, която имаше, бе да свърже онлайн всички лица, задължени по закона за акцизите и данъчните складове, така че да може в реално време да бъде осъществяван обмен на информация на вход и изход на движението на горивата", заяви Жельо Бойчев.

Според него е станало ясно, че има редица пропуски в работата на тази система, които я обезсмислят като функциониране. Според него големият въпрос е имат ли връзка слабостите в работата на Акцизната информационна система с убийството на висшия данъчен служител, извършено наскоро. Бойчев изтъкна, че той е отговарял за фискалния контрол на стоки с голям риск. Той коментира, че в доклада на ДАНС и прокуратурата, който БСП иска да бъде разсекретен, се съдържа информация, в която са описани всички слабости в работата на тази информационна система.

След внасянето на вота Нинова бе попитана за конкретиката на мотивите извън "провал борбата с корупция" и отговори така:

"Много вярвам тези доклади да видят бял свят. Там ще откриете много от конкретиката, за която ме питате. Няма да има нужда от дебат за вота на недоверие, ако тези доклади станат публични."