Може ли Витоша, на практика затворена за спорт и туризъм от десет години насам, да се върне на гражданите. И ако да - как? 

На тези въпроси опитаха да отговорят днес на кръгла маса представители на обединението между ДСБ, "Да, България", ДЕОС и БЗНС, общински съветници и зелени юристи. Според тях е възможно държавата да си върне контрола над съоръженията, но вместо това и тя, и общината пригласят на опорките на собственика на неработещите съоръжения. А целта - Витоша да се превърне в монополизирана планина, подобно на Пирин.

Темата стана отново актуална, след като покрай броженията с приетите изменения в плана за управление на Национален парк "Пирин", собственикът на по-голямата част от съоръженията на Витоша - "Витоша ски" АД излезе с нов-стар план за развитие в планината, предвиждащ изграждането на нови писти в резерватите "Бистришко бранище" и "Торфено бранище" с удължаване на трасето на Драгалевския (над Голи връх), Симеоновския и Княжевския лифт. Акционерното дружество твърди, че ще инвестира за целта 70 милиона евро.

"Ще се обособят 19.5 км нови и стари писти. Ски трасетата преминават през вече обезлесени терени, тежко пострадали през последните години от природни бедствия и болести по горите (корояд)", обясняват от "Витоша ски".

"Витоша ски" няма намерение да подменя сега съществуващите просеки, а да направи изцяло нова ски зона. Това е източникът на конфликт и изнудване през годините. Имат планове и за молове в основата на Лалето, сгради за обслужване и т.н. Една от основните митологеми е, че на Витоша няма ски писти освен Лалето. Всъщност са 205 ха. Въпросът е дали има сняг, защото реално караме върху камъни и не е рентабилно, ако тръгнете да правите изкуствен сняг", посочи днес адвокат Любомир Костадинов.

Подмяната се извършва в старите просеки и не налага изсичане на нови гори. Не това искат от "Витоша ски" обаче, които отдавна се опитват да лансират проект за напълно нов ски курорт на Витоша, с напълно различни писти и съоръжения на други места. А това включва сеч и ново унищожаване на торф, морени, каменни реки и други "невъзстановими скални образувания, смятат юристите на зелените организации.

Обособяването на нова ски зона се прави с цел "Витоша ски" да монополизира планината, подобно на "Юлен" в Банско и Пирин. Т.е. да не се налага дружеството да се конкурира с настоящите ски училища, чайни, ресторанти и пр., а да наложи собствените си, тъй като по изчисления на екозащитниците, само от лифтове не се изкарват достатъчно средства.

Този лош приватизационен договор

Казусът "Витоша" е доста заплетен заради начина, по който в миналото държавата е отчуждавала съоръженията. Но стигаме до 2007 г., когато "Витоша ски" (в конкуренция на практика със самото себе си, т. е. "Юлен" АД) приватизира общинското предприятие "Въжени линии". Дговорът за приватизация е апокрифен и до днес. Или по-точно съществените приложения към него, като от общината се позовават на търговската тайна. Според публичната част дружеството трябва да инвестира 500 000 лева през първата 2008-а година, за каквато от СО са признали разработените "модули за валидиране на карти и пропусквателни системи" и да запази определени щатни бройки на заетите лица.

От Столична община и ДСБ си прехвърлят тези дни отговорността за този договор като за последно днес лидерът на ДСБ Атанас Атанасов допринесе към темата, посочвайки, че кметът по онова време Бойко Борисов е имал право на квота от четирима души в столичната агенция за приватизация и в тази квота е попаднал настоящият градоначалник Йорданка Фандъкова.

"Имаме работа с една изключително безскрупулна власт, която не се съобразява с общественото мнение. Аз не съм чул някой от надзора да се е възпротивил или да е подал оставка. Това е схема на Борисов с Цеко Минев (председател на Федерацията по ски, собственик на ПИБ, за когото се твърди, че стои зад "Юлен" и Витоша ски"), другите са изпълнители. Това дружество не се е явявало на избори в София. Тези, които са получили властта трябва да обслужват обществения интерес. На Фандъкова наистина трябва да ѝ се потърси отговорност, ясно е, че няма да подаде оставка, но столичани да са наясно кои са тези, които затвориха Витоша.", посочи Атанасов.

Спорът за ремонта

Към днешна дата от "Витоша ски" обясняват бездействието си през годините с противоречия между плана за управление на природния парк и със закона за горите. Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк, аргументират се от дружеството. 

Днес за пореден път юристите Костадинов и Свилен Овчаров обясниха, че такава пречка няма. И ако "Витоша ски" иска може да реновира съоръженията,. Костадинов цитира поне пет текста от плана за управление, указващи как може да стане това. 

В същото време зелените адвокати обвиниха Столична община в лицето на Фандъкова и председателя на Общинския съвет Елен Герджиков, че повтарят опорните точки на "Витоша ски". От няколко дни насам Герджиков обяснява, че общината нямала никакъв механизъм за контрол и също хвърли вината върху приватизационния договор, в който не били записани достатъчно изисквания към собственика на съоръженията. 

Държавата и общината лансираха, че ще се правят изменения в плана за управление на парк Витоша. Това до голяма степен напомня на казуса с плана за Пирин - да се приемат изменения в действащия, но изтекъл план на фона на това, че предстои да се изготви нов. Само така, според Фандъкова и министрите на околната среда и на спорта Нено Димов и Красен Кралев, които се събраха на спешна среща в сряда, щял да се разреши проблемът с реновирането на съоръженията.

Решението - радикално

И докато всички спорят за това как може концесионерът да бъде задължен да реновира съоръженията, адвокат Овчаров предложи радикално решение - обявяване на договора с "Витоша ски" за недействителен. А основанието - чл. 92 от закона за собствеността, който гласи, че собственикът на земята е и собственик на градежите върху нея, т.е. държавата. Но пък там е записано и "ако не  установено друго". Овчаров обяснява това "друго" със суперфиция, т.е. учредено право на строеж, каквото в случая няма. Според него изначално общината не е имала право да продава съоръженията, стъпили върху държавна собственост.

"Можем да забравим за този приватизационен договор - общината да плати 350 000 лева, инвестирани до момента", смята той.

По думите му, ако става въпрос за текущ ремонт, няма никаква нужда от строителни разрешителни, а разрешителното за основни ремонти се издава от главния архитект на общината. "Само че някой трябва трябва да отиде дотам и да подаде заявление", посочи още Овчаров

"Опорките на "Витоша ски" са неправилни юридически и се повтарят от лица от общината. Искам да обърна внимание на юридическия капацитет на СО - няма нито един вътрешен документ като становище по плана за Витоша, за ремонти, за приватизацията. В СО са ни казвали в прав текст, че юристите не са взимали отношение, защото никога не са били питани. В този ред на мисли, на какво основание кмета и зам.-кметовете излизат и говорят по медиите едно към едно това, което говорят юристите на "Витоша ски"", попита още адвокатът. 

"Има си закон за държавната собственост и трябва да се направи търг. Не може защото имаш едни ръждясали железа и да ти дадат без конкурентно начало пасищата, които през зимата се използват за писти", смятат още юристите.

Кой плени Витоша

"Столична община и Столиният общински съвет, а не "Витоша ски" е пленил Витоша. Дружеството е просто един недобросъвестен инвеститор с основна дейност рекет и изнудване. Не виждам причина да се разглеждат някакви предложения за развитие на зоната, нямат никакви основания и претенции към територията, имат само няколко железа. И са доказали, че и тях не могат да стопанисват", посочи и общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева. 

"Десет години при пълно мнозинство на ГЕРБ не успяха да предприемат никакви правни действия, за да накарат тези съоръжения да функционират, даже преустановиха градския транспорт и направиха тази планина призрачна. Политическата машина, която от 2007 г. държи местната власт, а от 2009-а - цялата държавна... да твърди, че е импотентна и не може да се справи с един договор...", допълни тя.

По думите ѝ новият план за управление се подготвя специално за "Витоша ски" и тяхната зона.

"Без общината да разтрогне договора с недобросъвестния собственик и без да го накара да премахне неработещите по тяхна вина съоръжения, няма как да бъдат привлечени нови инвеститори на въжени линии. Това достатъчно силно говори, че управляващите готвят новия план за управление на Витоша специално за дружеството "Витоша ски АД". Няма да подкрепим план за управление, предвиждащ ново строителство. Ако от МОСВ излезе нов план, ще настояваме да не се преедвижда строителство подобно на Пирин в някаква зона, а ако ще има някакво раширение на лифтове, ще искаме конкретрно да се посочи кой лифт, къде и какво ще има към него", допълни Георгиева.

"Или иначе казано - няма да им дадем Витоша, а ще си я вземем от тях", каза в заключение.

"Искам да направя политическо изказване. Смятаме, че става въпрос за първостепенен политически проблем- завладяна държава. Искаме логиката на пазара да бъде включена. Ние ще продължим да искаме връщането на София, на Столина община, на Пирин, на Витоша, на БНБ, на БНТ. Ще има война за това да си ги върнем", заяви и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Кръглата маса бе открита от тенис легендата Мануела Малеева. За разлика от последвалия юридически разговор, Малеева говори за Витоша емоционално. Какво каза тя, вижте ТУК