През управлението на Владимир Путин е нараснал в пъти броят на хората в Русия, според които страната им е обкръжена от врагове, пише във "Ведомости" Алексей Левинсон от социологическия център "Левада".

В края на 90-те, когато Путин още не бе президент, една трета от жителите на страната не можеха да посочат кой трябва да бъде смятан за враг на Русия. Днес едва 6 на сто от гражданите срещат трудности с отговора, предава БТА.

"Убеждението, че има външна заплаха, поддържа рейтинга на държавния глава", смята Алексей Левинсон от "Левада".

Естествено САЩ заемаха първо място сред враговете и през 1999 г. по традиция от Съветския съюз. Малцина обаче виждаха тогава враждебната им същност - само 22 на сто.

"После се заредиха години на путински президентства, телевизията у нас напредна в майсторлъка да изобличава врага и сега хората в Русия, които виждат враждебността на Щатите, са тройно повече - 68 процента", отбелязва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

"Изобилието от врагове, присъствието им по целия периметър излезе съставна част от една нова радваща реалност: най-сетне пак сме велика сила! И пълчищата от неприятели най-добре доказват това. Тъй че нито враговете, нито санкциите са повод за огорчение", иронизира авторът.

И добавя, че сред днешната младеж в Русия половината не вижда никакви врагове.

Социологическият център "Левада" няма да публикува изследвания за предстоящите през март в Русия президентски избори, на които се кандидатира отново Владимир Путин, този път като независим кандидат. Причината за това е, че реномираната агенция беше обявена за чужд агент в списък на руското министерство на правосъдието още преди парламентарните избори в Русия през 2016 г.