Във втората по население държава в света - Индия, момичетата не са предпочитаният от родителите пол. Близо 21 милиона момичета в Индия са нежелани и получават по-малко средства, защото техните родители са искали да имат син, обяви днес индийското правителство, предаде Ройтерс.

Населението на Индия расте с почти същите темпове като китайското - близо 17%, но страната е рекордьор по недохранени деца във възрастта 0-5 години - близо 40% 

Констатацията за нежеланите деца от женски пол се съдържа в годишния преглед на състоянието на индийската икономика. В него тази година има цяла глава, посветена на въпроса с жените, което се случва за първи път. Главата е наречена "Аз също", както и международната кампания срещу сексуалните посегателства над жените, а документът е с розова корица. 

Индия е на път да си върне позицията на най-бързо растящата икономика в света, но това икономическо развитие не е противоотрова на несиметричното съотношение между половете в страната, на липсата на жени на пазара на труда и на слабото използване на противозачатъчни средства, се констатира в анализа.

В Индия - въпреки забраната, продължават да се правят аборти на полов принцип, при които се абортират момичета. Освен това родителите не се отказват да зачеват, докато не им се роди син и това е довело до 21 милиона нежелани момичета, получаващи по-малко средства от родителите си, само защото не са синовете, които родителите им са искали толкова много, се казва в проучването. Абортите на ембриони от женски пол се правят масово и в Китай, което доведе до съотношение мъже-жени 136:100 сред неженените китайци, родени от 80-те години на миналия век насам. Прогнозите са, че до 2020 г. в Китай ще има 30 милиона повече мъже, отколкото жени на възраст 24-40 години. 

Много родители в Индия предпочитат да имат син, защото синовете могат да наследяват имуществото, докато за дъщерите трябва да се плаща зестра, когато се омъжват. Само 24% от жените в Индия са работели в периода 2015- 2016 г. и почти 47% от жените не използват никакви противозачатъчни, се посочва в проучването. 

Анализатори приветстваха изводите в доклада по отношение на жените, но призоваха за повече действия от страна на правителството за гарантиране на равни права на жените. Те казаха, че трябва да се положат и повече усилия за намаляване на насилието срещу жени в страната, известна с множеството изнасилвания.

Анализатори припомнят и че близо 2/3 от индийските жени, завършили колеж, нямат работа. Според данни на Световната банка нивото на участие на жените в пазара на труда в Индия е сред най-ниските в света.