Българската фондова борса (БФБ)-София купи Енергийната борса за 5.2 милиона лева. Това е стойността на сделката между БФБ-София и БългарскиЯ енергиен холдинг (БЕХ), едноличен собственик на Енергийната борса, разрешена преди това от правителството, съобщи телевизия "Блумбърг". 



Четири милиона лева от цената са платени при придобиването на акциите. Останалите 1.2 млн. лева ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала. 



"Това е знаков момент, който ще повлияе положително на търговията с електрическа енергия в България, като доведе до по-голяма прозрачност и ускори процеса по либерализация на този пазар. Убедени сме, че със сериозния си опит в организирането на регулирана търговия и като публична компания ще допринесем за устойчивото развитие на Енергийната борса в България", каза изпълнителният директор на БФБ Васил Големански. 

Енергийната борса ще оперира като дъщерна компания на БФБ-София. Плановете са двете организации да работят съвместно за разширяване на портфолиото чрез въвеждането на нови пазари и услуги.