След провала на Google Glass да се превърнат в комерсиален продукт, следващата компания, която се зае с идеята за смарт-очила - Intel - рискува много.

Затова и не е учудващо, че производителя на чипове представи прототип, който по нищо не прилича на провалената джаджа на интернет-търсачката.

Vaunt, както са кръстени новите очила, чиято разработка бе обявена в края на миналата година, на пръв поглед са най-обикновени. По тях няма камери, специални екрани, кабели или батерии. Под корпуса се крият само Bluetooth, компас, акселерометър и батерия. А до стъклото - лазер, който проектира изображения директно върху ретината на окото.

 

 

Засега това е единствено едноцветен текст и кратка информация в долната част на зрителното ви поле. Виждате ги, само ако погледнете натам. Идеята е там да получавате кратки съобщения - нотификации и други - от смартфона си или друго устройство, свързано безжично с очилата.

От Intel уверяват, че лазерът не може да навреди на очите, тъй като е изключително слаб.

Първият голям експеримент със смарт-очила - Google Glass - включваше камера, гласов асистент и безброй други потенциални функции във футуристичен корпус. Факта, че можете да снимате всичко около вас и очилата са разпознаваеми обаче доведе до провала им - твърде много хора имаха притеснения за сигурността и личното пространство на потребителите. Видно от Intel са взели това предвид, когато са разработвали новите си очила.

Разбира се, Vaunt за момента е просто концепция. Intel по всяка вероятност просто ще продаде лиценз на друга компания, която може да се опита да създаде комерсиален продукт.