Турският министър на икономиката Нихат Зейбекджи съобщи, че България е поканила Турция за участие в среща на търговските министри на ЕС на 27 февруари в София и турската страна ще участва в срещата. 

В интервю за БТА Зейбекджи отбелязва, че Анкара приема много положително инициативата на България за организиране на среща на върха Турция-ЕС на 26 март във Варна. Във форума на високо равнище ще участват председателите на Еврокомисията и на Съвета на ЕС Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Анкара вече заяви, че ще сложи на масата въпроса за безвизовите пътувания на турски граждани в Шенген, обещани от ЕС при подписване на споразумението за реадмисия преди 2 години.

Разглеждам срещата на върха Турция-ЕС като историческа възможност, посочи той и добави, че стремежът на Турция за присъединяване към ЕС е процес, който продължава вече 55 години.

Преговорите ни за членство, които започнаха през 2005 г., се забавиха по политически причини. В период, в който този преговорен процес не напредва, смятам, че председателството на България на Съвета на ЕС предоставя една много добра възможност, каза министърът на икономиката на Турция.

В отговор на въпрос дали според Зейбекджи срещата във Варна ще даде още по-голям тласък на икономическите отношения ЕС-Турция, той припомни, че след подписването на споразумението за митнически съюз през 1996 г. стокообменът между Турция и ЕС силно се увеличи.

В рамките на споразумението за митнически съюз, включващо промишлените стоки, годишният ни стокообмен възлиза на около $160 млрд. За Брюксел Турция е търговски партньор, който се нарежда на пето място по износ на стоки за ЕС и на четвърто място по внос на стоки (от ЕС). Имаме търговско партньорство, което е от взаимен интерес, изтъкна министърът.

Според проучвания на независими институции при актуализиране на митническия съюз, с включване на посочените по-горе въпроси, ще има ползи и за Турция, и за ЕС, каза Зейбекджи, като припомни, че през април 2016 г. Турция е поискала от ЕК актуализиране споразумението. 

В момент, в който процесът за актуализиране на митнически съюз вървеше в положителна насока, през 2017 г. заради избори в някои страни от ЕС, заради някои популистки изказвания, този процес се забави, каза Зейбекджи и добави, че поради тази причина Турция отдава голямо значение на срещата на върха във Варна, основно като възможност за актуализиране на митническия съюз.

Той посочи, че по време на срещите в София на 7 февруари с министър-председателя на България г-н Бойко Борисов, с министъра на икономиката Емил Караниколов и с външния министър г-жа Екатерина Захариева, турската страна е срещнала много добро разбиране по въпроса от страна на българските представители. Зейбекджи благодари на българските домакини за гостоприемството и топлото посрещане.

Стокообменът между България и Турция възлиза на около $5.6 милиарда и през 2017 г. бе отчетен 25-процентен растеж в търговията спрямо предишната година, посочи Зейбекджи и добави, че поради тази причина, когато се актуализира митническият съюз, стокообменът с България ще нарасне с много бързи темпове. 

Инвестициите на турски компании в България се увеличават много бързо и в момента възлизат на над 2 милиарда евро. Министърът каза, че по този начин се създава заетост за над 10 000 души в турските компании в страната и изтъкна, че турските фирми възприемат България като много важен логистичен център и турските инвестиции ще продължават да се увеличават. 
Зейбекджи заяви още, че краткосрочните цели на Турция включват преодоляването на някои бюрократични пречки между двете страни, както и на някои проблеми на граничните контролно-пропусквателни пунктове. 

С цел да обсъдим и разрешим тези въпроси през април в Истанбул ще организираме турско-български бизнес форум, в който ще участват бизнесмени от различни сектори. Планираме да актуализираме някои споразумения. Ще работим в тясно сътрудничество с българския министър на икономиката Емил Караниколов, за да премахнем някои изкуствено създадени пречки, каза Зейбекджи. 


Разглеждаме 2018 г. като година, през която може да постигнем рекорд в турско-българските търговско-икономически отношения, изтъкна министърът. На въпрос как Зейбекджи би описал икономическото развитие на Турция през последните 15-16 години той посочи, че през този период Турция е увеличила БВП на глава от населението в номинално изражение от 3500 долара на 11 000 долара. В България БВП на глава от населението надхвърля с малко $7000.

Успяхме да увеличим търговския стокоообмен от 75 млрд. до 450 млрд. долара. В номинално изражение успяхме да станем 17-та икономика в света и шеста в Европа. Като покупателна способност успяхме да станем 13-а страна в света и пета в Европа. 

През изминалата 2017 г. отчетохме растеж в износа от около 11 процента, а очакванията ни за 2018 г. е този растеж да бъде по-голям, каза Зейбекджи. 
Той изтъкна, че в много сектори Турция се е превърнала във водеща сила и в момента е втора в света в сектора на строителството и предприемачеството, в сектора на туризма е на 6-7 място, а в областта на земеделието - на девето място. 

Зейбекджи посочи, че бюджетният дефицит на Турция е около 1.5 на сто от БВП, като този показател е един от най-ниските в ЕС. Той добави, че през 2005 г. броят на работната сила в Турция е възлизал на 21.7 милиона души, а през октомври 2017 е 31.9 милиона души. 

В момента от гледна точка на инвестиции и възможности сме сред най-добрите в света. През последните 15 години привлякохме чуждестранни инвестиции на стойност 190 млрд. долара, каза в заключение турският министър на икономиката.