Корупционният скандал в Гърция, свързан с подкупи за политици от швейцарска фармацевтична компания, се разраства. Пред парламентарната комисия "Антикорупция" показания дават двама бивши премиери и осем бивши министри. Прокуратурата в Атина изпрати искане към швейцарските и кипърските власти, за да се отворят банковите сметки на посочените в разследването лица.

 
Това е единственият начин, за да се докажат или отхвърлят показанията на свидетелите, съобщават от прокуратурата,  предаде БНР.
 
Премиерът Алексис Ципрас ще препоръча създаването на парламентарна комисия, която да проведе предварително разследване на твърденията от доклада на прокуратурата при Върховния съд, че няколко високопоставени политици са били подкупени от швейцарската фармацевтична фирма Novartis.

"Единствената задача на комисията ще бъде да проучи обвиненията и да допринесе за откриването на истината", каза днес говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос, цитиран от гръцкото издание "Катимерини". "Презумпцията за невинност е, разбира се, неприкосновена, макар че това не означава, че нямаме морално, политическо и правно задължение да направим всичко възможно, за да хвърлим светлина върху случая".

Според прокурорския доклад, в който се цитират свидетелски показания, двама бивши министър-председатели и няколко бивши министри са получили милиони евро подкупи за определяне на цените на лекарствата и подобряване на достъпа до пазара на Novartis. Свидетелите по скандала са защитени поради риска от разкритията им.

С решение на парламента след изслушване на заподозрените ще се даде ход на делото. 

Досега никой от посочените висши гръцки политици не признава, че е получил подкуп. Разследват се осем бивши министри от различни партии от 2006 до 2015 г., както и Панайотис Пикраменос, премиер на служебното правителство през 2012 г., което подготви изборите тогава, и бившия премиер и бивш лидер на "Нова демокрация" Андонис Самарас. Сред тях е и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, както и директорът на националната банка Йоргос Провопулос.

Опозицията твърди, че това е атака срещу политически противници. Според Хараламбос Атанасиу, бивш правосъден министър и депутат от консервативната "Нова демокрация", целият случай има всички отличителни белези на "манипулацията".

В България до момента не са правени искания за отваряне на банкови сметки на политици заради разследване за корупция.