Оставка в една от най-мощните благотворителни организации във Великобритания и в света в опит да се предотврати спирането на финансирането от британското правителство. Зам. изпълнителната директорка на "Оксфам" Пени Лорънс обяви, че напуска и поема цялата отговорност.

Ръководството на "Оксфам" днес се опита да убеди британското правителство да продължи финансирането ѝ - въпреки обвиненията, че нейни служители са имали непристойно сексуално поведение, съобщава Би Би Си. Благотворителната организация беше обвинена, че е покрила изводите от разследване, в което се казва, че нейни служители са използвали услугите на проститутки през 2011 г. в Хаити, докато са раздавали помощи.

Днес от организацията се срещнаха с министърката по развитието Пени Мордонт. Тя вече каза, че от "Оксфам" трябва да поеме отговорност за начина, по който е постъпила с разкритията от разследването или е застрашена да загуби финансовото си подпомагане от правителството. В неделя пред Би Би Си министърката каза, че организацията е загубила "моралното си лидерство" заради скандала. Според нея оттам са постъпили напълно неправилно, но не даде подробности.

Подалата оставка Пени Лорънс е в организацията от 2006 г. Тя е водела екипи в над 60 страни. В специално изявление тя обяви, че поема цялата отговорност.

Според "Оксфам" обвиненията, че техни служители са прибягвали до секс услуги от малолетни, са недоказани.

От организацията обявиха нови мерки за превенцията и справянето при случаи на сексуален тормоз.

    Обвиненията към служители на "Оксфам", които са имали неприемливо поведение в Хаити датират от 2011 г., но стават публично известни след публикация в "Таймс".

    Директорът на организацията за Хаити Роланд ван Хаувермайрен е обвинен, че е използвал проститутки във вилата, която е била наета за него от "Оксфам" след опустошителното земетресение през 2010 г. По това време от организацията знаят за обвиненията и назначават вътрешно разследване. В резултат от него са уволнени четирима членове на екипа.

    Други трима, вкл. и Хаувермайрен получават възможността да напуснат преди края на разследването. Той отива на друга работа, но отново в сектора, от "Оксфам" твърдят, че не са му дали положителна препоръка. Според тях след края на разследването са публикували информация за недопустимо поведение на техни служители в Хаити и е имало съобщение за медиите, но без детайли за обвиненията. Според главния изпълнителен директор на "Оксфам" Марк Голдинг влизането в подробности за случая би привлякло тогава свръхвнимание, което според него не би било в ничий интерес.

    Междувременно се появиха нови разкрития - този път за мисия в Чад, отново ръководена от Хаувермайрен, в която пак се е прибягвало до услугите на проститутки, но през 2006 г.

    Според "Сънди таймс" повече от 120 служители в британски благотворителни организации са били обвинени в сексуален тормоз през м. г. Според предшественичката на Мордонт на министерския пост Прити Пател има "култура на отричане в този сектор като се отрича експлоатацията и сексуалния тормоз, които съществуват от десетилетия". Тя поиска и да има база данни за педофили, които може да се опитат да влязат в благотворителните организации, които работят много активно с деца.

    Основната дейност на "Оксфам" е в най-бедните страни, а за своя главна цел организацията посочва битката срещу мизерията и неравенството.  

    Тя има 5083 служители, 27 хил. доброволци и 800 хил. активни поддръжници. Според отчета на "Оксфам" за 2016-17 г. са били подпомогнати 11,6 млн. души.

    За хуманитарни мисии са дадени 147,4 млн. британски лири, за развитие - 141,4 млн. за кампании - 14,7 млн.

    Основното финансиране е от британското правителство и други публични институции - 176 млн. британски лири. От дарения са дошли 108 млн., от продажби - 90,9 млн.