Прочутият отбор от мажоретки на Северна Корея се оказа в центъра на скандал заради маските, които момичетата слагаха по време на женски хокеен мач на олимпиадата. Според южнокорейски медии лицето на маската твърде много прилича на Ким Ир Сен, първият вожд на Северна Корея и дядо на сегашния лидер Ким Чен Ун, съобщава Би би Си.

По-консервативните среди в Южна Корея определиха това като груб опит за пропаганда по време на игрите. Властите в Сеул се опитаха да омаловажат инцидента. Според тях снимката е на "добре изглеждаш мъж".

Мажоретките на Пхенян, които някои наричат Ангелите на Ким, подгряваха обединения корейски отбор в мач срещу Швейцария. Корейките го загубиха с 0-8. На него присъстваха много високопоставени гости, вкл. и сестрата на Ким. 

Притесненията, че Севера може да използва игрите за пропаганда и за да поизлъска международния си имидж, са постоянна тема в южнокорейските медии от началото на олимпиадата в Пьончан.

От Министерството на обединението в Сеул побързаха да отрекат тези опасения.

"След като се консултирахме с представител на Северна Корея на място, беше потвърдено, че не става дума за нещо подобно", се казва в официално съобщение от ведомството.

Това бил образът на "добре изглеждащ мъж", като момичетата слагат маската, когато пеят мъжката партия в популярна любовна севернокорейска песен, обясниха оттам. 

Протести срещу участието на Северна Корея в игрите съпътстват олимпиадата. На портрета:Ким Чен Ун.

Според други едва ли севернокорейците ще използват по такъв лековат начин образа на Ким Ир Сен, който е със статут почти на божество в родината си.

"Като се има предвид системата и културата на Северна Корея, не е възможно да се използвали образа на Ким Ир Сен, за да окуражават отбора си", каза говорител на управляващата Демократическа партия.

Опозицията в Южна Корея обаче не прие тези обяснение като според тях било ясно, че става дума за младия Ким Ир Сен. "Дори косата е същата", казват критиците.

Ким Ир Сен. Снимка Уикипедия