Гражданите на Европейския съюз могат да предявяват от март съдебни претенции срещу социалните мрежи в собствените си държави, съобщи Brussels Times. Това стана, след като гигантите в сферата - Facebook, Twitter и Google+, се съобразиха с европейските закони и промениха условията си за ползване.

Досега, ако някой потребител иска да съди някоя от социалните мрежи, трябваше да повдигне въпроса в американски съд. През март 2017 г. Еврокомисията окуражи социалните мрежи да променят това, за да направят условията по-приемливи за европейските граждани.

Все още обаче има проблеми, отбелязва европейската комисарка за правосъдието, потребителите и равенството между половете:

"Доволна съм, че прилагането от страна на националните органи на европейските закони за защита на потребителите носи ползи. В същото време някои компании правят своите платформи по-безопасни за потребителите. Недопустимо е обаче, че работата в тази област все още не е приключила и че задачата отнема толкова време, за да бъде завършена."

Въпреки сегашните промени, други проблеми в действителност остават налице. Например в момента Фейсбук и Туитър не са задължени автоматично да съобщават на потребителите за изтриването на постове, нито да дават обяснения, не съществува каквато и да е възможност за обжалване. Туитър пък не дължи обяснение, когато изтрие нечий акаунт.