"Безумно е, че един 19-годишен не може да си купи алкохол, но може да влезе и да си купи AR-15 - оръжие за война, което е средство за масово унищожение", казва пред BBC Алекс Уинд, ученик от гимназията "Марджъри Стоунмън Дъглас", където на 14 февруари т.г. 19-годишният Николас Круз изби 17 души. Дванайсет от жертвите са били убити в училището, двама близо до учебното заведение, един на улицата и двама са починали в болница. Няколко десетки бяха ранени.

Уинд заедно със 60 други ученици е бил принуден да се крие час и половина, докато из гимназията ехтели изстрели. Днес Алекс Уинд заедно с четирима свои приятели е създал кампанията Never Again. Те са неуморни в призивите си, че няма да спрат и да се откажат от инициативата си срещу оръжието и планират на 24 март поход във Вашингтон заедно с организацията Everytown for Gun Safety, която отдавна се бори срещу насилието, причинено от свободното носене на оръжие.

Освен това Алекс и поддръжниците му настояват животът на децата да бъде поставен на първо място в борбата за контрола над оръжията. Камерън Каски, на 17 години, казва, че целта на тяхната кампания е да създадат "новото нормално", къдещо ще има бадж на срама за тези политици, които приемат дарения от оръжейното лоби.

Моето послание към тези в офисите е: Или сте с нас, или сте против нас. Ние губим живота си, докато възрастните си играят наоколо, казва той пред CNN. 

Never Again се обръща и към учениците от всички американски училища да ги подкрепят и да се присъединят към техния протест, макар и да са твърде млади, за да гласуват, но могат да бъдат граждански активисти. Социалните медии се превърнаха в инструмент за разпространение на техните идеи и кампании.

Техните призиви за контрол на огнестрелните оръжия не се различават от онези, които са в резултат на други трагедии, но зрелостта и раздразнението на студентите, които публично изразяват своите искания, са накарали мнозина в социалните медии да кажат, че този път се чувства различно.

На 15 години Лейн Мърдок вече е граждански активист.

15-годишната Лейн Мърдок е от тези, които насилието в гимназията във Флорида е подтикнало към действия за промяна. Аз съм от Кънектикът, където се случи "Санди Хук", казва тя. Преди 6 години психопатът аутист Адам Ланза застреля 20 деца и шестима преподаватели. 

Мърдок, подобно на  други американски студенти, е израснала в училище, където обучението се води при заключени врати и тя си спомня за това още от времето, когато е била седемгодишна.

"Всички се скриваме в най-безопасния ъгъл и се свиваме с колене, опрени в гърдите, докато учителят ни изключва лампите, затваря щорите и заключва вратата", разказва Лейн Мърдок.

Лейн има идея да започне онлайн петиция, с която да излезе в годишнината от атаката в гимназията в Колумбайн, щата Колорадо, където на 20 април 1999 г. двама ученици убиха 12 тийнейджъри и учител, раниха 21-има и се самоубиха. Само за няколко дни кампанията на Лейн е събрала десетки хиляди последователи и подписи.

Тийнейджърката, която споделя, че иска да стане журналистка, поддържа връзка с националните групи за застъпничество, за да се увери, че всяко действие за протести е сплотено и ефективно.

AR-15 e от най-масово купуваните оръжия в Съединените щати.

"Сбогом на оръжията" в САЩ? Едва ли

Всеки опит на президента демократ Барак Обама да призове американските законодатели за ограничаване на продажбата и носене на оръжие в Щатите се сблъскват с непреодолимата сила на оръжейното лоби и подкрепата главно от средите на Републиканска партия. Настоящият президент Доналд Тръмп още като кандидат за поста получи подкрепата на Националната стрелкова асоциация (НСА), основното оръжейно лоби в САЩ.

Защитниците на либералните оръжейни закони дълго време се крият зад Втората поправка на Конституцията от 1791 година, която разрешава носенето на оръжие, припомни "Франкфуртер алгемайне цайтунг" по повод последната кървава баня в САЩ. Но това е било във времена, в които на много места в страната хората наистина е трябвало сами да се бранят от престъпления.

AR-15 - оръжието, с което е стрелял Круз, е много известна американска полуавтоматична карабина, сред най-разпространеното оръжие в САЩ. Именно с нея стават повечето масови убийства в страната, заради което продажбата на карабината е повод за много спорове в американското общество за или против лесното разпространение на огнестрелни оръжия, пише сайтът Security.bg. Цената й е около 1000 долара, като различните допълнителни приспособления като заглушители, мерници, стабилизатори и др. я повишават, а на втора употреба цената пада наполовина. Марката е притежание на Colt.