Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, като мястото и датата ще бъдат определени допълнително. Това съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и АП. Безпрецедентната среща ще се състои колкото е възможно по-бързо, съобщи Би Би Си.

"Президентът Тръмп ще приеме поканата за среща с Ким Чен Ун на място и във време, които ще бъдат определени. Очакваме ядрено разоръжаване на Северна Корея. Междувременно всички санкции и максимален натиск трябва да останат", се казва в изявлението на Сандърс. 

Преди това директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ен Йо, който оглавява делегация във Вашингтон, съобщи пред репортери в Белия дом, че Ким Чен Ун е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове. Пратеникът на Сеул каза още, че Тръмп изразил желание да се срещне с лидера на Севера до май.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че е постигнат "голям напредък" със Северна Корея, но санкциите срещу нея ще останат до сключването на споразумение, предадоха осведомителните агенции. 

"Ким Чен Ун е говорил пред южнокорейските представители за денуклеаризация, не само за замразяване [на ядрените си оръжейни програми]", написа Тръмп в туитър. "Също и без ракетни тестове на Северна Корея през този период от време. Голям напредък бе постигнат, но санкциите ще останат, докато бъде постигнато споразумение", пише президентът на САЩ и добавя: "Срещата се планира." 

Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви днес, че в телефонен разговор с Тръмп е потвърдил, че международната общност трябва да продължи да упражнява максимален натиск върху Северна Корея, предадоха Ройтерс и АП.

Изявлението на японския лидер дойде, след като във Вашингтон бе обявено, че Тръмп е изразил желание да се срещне с Ким до май. 

Пред репортери в Токио Абе изрази надежда, че най-рано следващия месец ще може да посети САЩ, за да обсъди с Тръмп севернокорейската тема и други въпроси.

"Приветстваме промяната в позицията на Северна Корея", добави японският премиер по повод признаците, че Пхенян е готов да обсъжда условията, при които да се откаже от ядрените си оръжия. 

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера каза, че севернокорейците трябва да обещаят да се откажат напълно от своите ядрени оръжейни програми, за да има съдържателни преговори с тях.

Надяваме се, че договореността за среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен Ун ще бъде реализирана, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей.

"Смятаме това за стъпка в правилната посока. Надяваме се договореността да се реализира. Безусловно това е необходимо, за да се нормализира ситуацията около Корейския полуостров", коментира Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.