Себастиан Фетел ("Ферари") спечели първото за сезона състезание от Формула 1 на пистата "Албърт парк" в Мелбърн, Австралия. Втори се нареди световният шампион Люис Хамилтън ("Мерцедес"), а трети - Кими Райконен ("Ферари").

Равностойната битка между "Мерцедес" и "Ферари" бе решена от по-добра стратегия на италианците, грешка на германския тим и стечение на обстоятелствата.

На старта Хамилтън поведе уверено, след като вчера даде най-добро време и спечели първа позиция. Последваха го пилотите на "скудерията".

На 18-ата обиколка Райконен влезе в бокса за смяна на гуми. Тур по-късно "Мерцедес" привика британеца за смяна, а начело излезе Фетел.

Малко след това в рамките на секунди последователно отпаднаха пилотите на "Хаас" Кевин Магнусен и Ромейн Грожан. Това доведе до спускане на виртуална кола за сигурност на пистата. А оттам и ограничаване на скоростта.

"Ферари" реагира - Фетел влезе в бокса в 29-ата обиколка, смени гумите си и се възползва от ниската скорост на Хамилтън, като същевременно максимално даде газ на алеята край боксовете (правилникът позволява) и излезе на трасето пред големия си конкурент.

Световният шампион реагира гневно и потърси сметка на тима по радиото - защо не му е казано, че Фетел е в бокса, за да кара малко по-бързо, до лимита на ограничението.

Отговорът на "Мерцедес" беше, че положението изглеждало "под контрол".

Междувременно на пистата излезе реална кола за сигурност, тъй като се изискваше време да бъде преместена колата на Грожан.

Състезанието беше рестартирано след 31-ата обиколка. На моменти Хамилтън се доближаваше максимално близо до Фетел, но допусна грешки, пък и германецът беше безупречен и удържа.

Видя се, че в момента болидите на двата тима са с почти равни възможности, което е добра новина за феновете - предващава интересен сезон.

Себастиан Фетел и миналата година започна с победа в Австралия, но впоследствие Хамилтън наложи доминация.

Топ 6 днес допълниха Даниел Рикардо ("Ред Бул"), Фернандо Алонсо ("Макларън") и Макс Верстапен ("Ред Бул"). Отпаднаха доста болиди.

Следващото състезание е в Бахрейн на 8 април.