Руският президент Владимир Путин е на двудневна визита в Турция от днес - първата му в чужбина, след като бе преизбран за държавен глава през март, отбелязва вестник РБК

В центъра на предстоящите преговори ще бъдат отношенията между двете страни и ситуацията в Сирия. Днес Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган ще присъстват на първата копка на АЕЦ "Аккую", след което ще преговарят. Двустранните отношения, замразени през 2015 г., след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач, практически са възстановени. Това показва динамиката на срещите на най-високо равнище - само през 2017 г. президентите имаха 8 срещи и над 20 пъти разговаряха по телефона, посочва РБК.

Подновеното сътрудничество е благотворно и за търговията - през миналата година стокообменът между двете страни нарасна с 40% и достигна $22.1 милиарда по данни на руските митници. Русия обаче не отвори изцяло своя пазар за турски стоки, включително за селскостопанска продукция, обобщава РБК.

Дискусиите между Путин и Ердоган за положението в Сирия, които ще започнат днес, продължават и утре, вече в тристранен формат с включването на президента на Иран Хасан Рохани.

Русия, Иран и Турция са гаранти на примирието в Сирия, договорено през декември 2016 г. Това е втора среща в този формат след тази в Сочи през ноември м.г. През май 2017 г. трите страни с подкрепата на Дамаск договориха създаването на четири зони за деескалация в Сирия, където може да се стреля само по бойци от групировки, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН, припомня изданието.

Според Юрий Ушаков, помощник на руския президент, след срещата се очаква общо изявление, в което президентите ще потвърдят стремежа към запазване на териториалната цялост и суверенитета на Сирия. Информирани за обстановката от военните си съветници и експерти, тримата президенти ще дадат оценка за ситуацията в някои сирийски райони, където "избухва насилие", подклаждано от противници на мирното уреждане в страната.

Съдбата на зоните за деескалация ще бъде основен въпрос на тристранната среща - участниците трябва да решат дали е целесъобразно зоните да съществуват и занапред, смята политологът Леонид Исаев. Според него тези зони не са станали ефикасен механизъм за намаляване на насилието в никой от четирите региона. Те не проработиха в районите, където бяха особено необходими - в Източна Гута и Идлиб, допълва пред РБК наблюдателят Кирил Семьонов.

Според Исаев за "тройката" страни, която ще заседава в Анкара, зоните за деескалация са "най-вече механизъм, легитимиращ присъствието им в Сирия и участието в конфликта като гаранти" за спирането на огъня. 

Дамаск разреши присъствието на руски и на ирански военни, но не и на турски, при все че те водят операции срещу кюрдите в Северна Сирия, отбелязва публикацията.

Тримата лидери ще обсъдят мерки за развитие на конституционната реформа в Сирия, по-специално създаване на конституционен комитет, включващ всички сегменти от сирийското общество, прогнозира Ушаков, цитиран в "Росийская газета".

На среща на четири очи Рохани и Путин ще отделят специално внимание на ядрената програма на Иран с оглед американските сигнали за преразглеждане на условията по сделката. Главната задача на Русия е да бъде запазена ефективността на Съвместния всеобхватен план за действия, каза пред журналисти Ушаков. Той припомни, че Иран стриктно спазва ангажиментите си, както редовно потвърждава МААЕ. Наред с Китай позицията на Русия споделят и европейските партньори на "шесторката" международни посредници (постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия), отбеляза помощникът на руския лидер.

Независимо от постоянните стенания, че сближаването между Русия и Турция е неизгодно и дори опасно, Западът упорито тласка Ердоган и Путин в прегръдките един на друг, коментира предстоящите преговори в. "Московский комсомолец"

Изданието припомня европейските критики срещу Турция "заради Кипър и Сирия", и мнението на Европейската комисия, че отношенията на Анкара с ЕС са "в тежко състояние". А "делото "Скрипал" ясно демонстрира, че бездната от отчуждение, недоверие и открита враждебност (спрямо Русия на Запад) не само че не намалява, напротив - расте", констатира "Московский комсомолец".

Путин и Ердоган впрочем не се събират в Анкара за взаимни оплаквания от "вероломните си партньори", а за да обсъдят двустранни проблеми - по-специално последиците от ембаргото на Русия върху турски храни, въведено след свалянето на руския самолет, макар и отменено през есента. Турците не могат да се възползват от квотите си заради ограничения на руското ресорно министерство.

Затова руските власти или спират турските домати на границата, или ги размазват с булдозери като останалите неразрешени за внос хранителни стоки. Преди визитата на Путин турското правителство заплаши руските фирми на своя пазар със "симетрични мерки". Анкара е недоволна също, че Москва не отмени визите за бизнесмени, дори протака издаването им, добавя "Московский комсомолец". 

Проектът за АЕЦ "Аккую" получи в Турция статут на стратегическа инвестиция. В момента интензивно се преговаря турски компании да бъдат привлечени като инвеститори в изграждането на централата. Това заяви в интервю за Анадолската агенция руският министър на енергетиката Александър Новак, пише онлайн изданието "Финам".

През декември руският концерн "Росатом" започна да строи АЕЦ "Аккую" с ограничен лиценз. Схемата предвижда собственик на централата да е руската страна. Компании от "Росатом" притежават днес почти 100 процента от капитала на дружеството "Аккую Нуклеар". Стойността на проекта е близо 22 милиарда долара. Очаква се първият блок да влезе в експлоатация през 2023 г.

Проектът за АЕЦ бе одобрен още при предишното посещение на Путин в Анкара миналата година, но все още има нерешени въпроси, засягащи газопровода "Турски поток" и търговията, изтъква "Евразия дейли".

Печатът в Русия цитира съобщение на Кремъл, че повечето разрешения за строежа на "Турски поток" са получени. Доставките по първата тръба ще са за турските потребители, а по втората - към границата между Турция и ЕС.

Газопроводът фактически вече е прокаран по дъното на Черно море и предстои да излезе на суша. С първата, "турска", тръба няма проблеми, но втората, която трябва да подсигури "синьо гориво" на Европа, все още няма разрешение. Като блокира проекта, Турция се опитва да спазари за себе си сериозни отстъпки в цената на газа, заявява "Евразия дейли". 

С оглед силно изострените отношения на Турция с ЕС и САЩ заради Сирия обаче приемането на бежанци и редица икономически въпроси позицията на официална Анкара по общите проекти с Русия може осезаемо да се смекчи, смята експертът икономист Василий Колташов.