Антисистемното "Движение 5 звезди" обяви днес, че е сключило окончателно споразумение с крайнодясната партия "Лига" за сформиране на управляваща коалиция в Италия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Програмата на двете популистки партии призовава за незабавно отменяне на санкциите срещу Русия и преразглеждане на икономическото управление на Европейския съюз, включително на редица договори като т. нар. фискален компакт. Тя обаче не предвижда излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса.

Програмата включва въвеждането в страната на универсален базисен доход от 780 евро месечно на човек.

Матео Салвини след срещата с Луиджи ди Майо.

Италия е третата икономика в еврозоната. Тя обаче е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132 процента от БВП - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.

Окончателното коалиционно споразумение трябва да бъде одобрено от членовете на движение "Пет звезди" днес, съобщи неговият лидер Луиджи ди Майо, цитиран от ДПА.

Очаква се партия "Лига" също да се консултира със своите членове за коалиционното споразумение. Тя ще организира неофициални секции за гласуване на обществени места през уикенда.

Двете популистки партии сключиха коалиционно споразумение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха категоричен победител. Ако преговорите между тях се бяха провалили, това на практика щеше да означава свикване на нови избори. 

Все още не е обявено името на бъдещия премиер на Италия.

Местните медии обаче вече правят спекулации за името му. Споменават се 62-годишният Гуидо Табелини, който е икономист, дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай, и президентът на италианските корабостроителници "Финкантиери", 63-годишният Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии постигнаха съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като "Лига" защитава по-твърд подход в сравнение с движение "Пет звезди".