Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля търговски мерки за намаляване на износа на стомана и алуминий от ЕС в САЩ с близо 10 процента. Това е сигнал, че отстъпките на Брюксел с цел Евросъюзът да бъде изваден от списъка на вносителите на тези метали, които ще трябва да плащат по-високи мита, не са удовлетворили исканията на Белия дом, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието се позовава на високопоставени представители на ЕС, които са запознати с хода на преговорите, съобщи Ройтерс.

Бизнес всекидневникът отбелязва, че тази информация е потвърдена от министъра на предприемачеството и технологиите на Полша Ядвига Емилевич, която е участвала в търговските консултации между представителите на ЕС и САЩ.

Вашингтон е направил две предложения на Брюксел. Според първото, страните от ЕС, вносители на алуминий и стомана в САЩ, трябва да определят квота, която да бъде 90 на сто от износа на тази продукция за САЩ през 2017 г.

Второто предложение на администрацията на Тръмп има друг механизъм за въвеждане на квота, но в крайна сметка то също цели свиване на обемите на доставки на тези два метала от ЕС с 10 на сто.
Отрицателен пример за Брюксел е Южна Корея, която прие да свие доставките си на стомана за САЩ с 30 на сто. Това изправи южнокорейските производители в сложна ситуация, тъй като Сеул досега бе третият доставчик на стомана на американския пазар, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Според дипломатически източник на изданието, ЕС оценява евентуалното въвеждане на квоти от 90 процента от износа през 2017 г. като незаконна мярка и Брюксел не възнамерява да се примири с нея.

ЕС е уведомил Световната търговска организация (СТО) за възможността да въведе ответни мита върху металургичната продукция на САЩ в размер до 25 процента от 20 юни, съобщи миналата седмица официалният вестник на ЕС. Като втори етап ЕС си запазва правото от март 2021 г. да въведе мита от 10%, 25%, 35 процента или 50 на сто, се казва в съобщението.

През март тази година САЩ въведоха мита върху вносната стомана и алуминий - съответно 25 процента и 10 процента, но страните от ЕС имат отсрочка до 1 юни. В момента ЕС преговаря за изключването на блока от митата на САЩ за неограничен период.

По-рано Европейската комисия предупреди, че паралелно с воденето на търговските преговори със САЩ ще подготвя както симетричен, така и асиметричен отговор на митата срещу страните от ЕС.