Папа Франциск да направи догодина визита в България, Румъния и, ако е възможно и се прецени, в още някоя от страните от Западните Балкани - за това е настоял по време на аудиенцията си при главата на Римокатолическата църква премиерът Бойко Борисов. Новината съобщи самият премиер пред медиите след края на срещата във Ватикана. Оставена е и писмена покана.

От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че папата вече е приел понаката за визита. 

 

 

По думите на Борисов организацията на посещението на папата отнема най-малко 5 месеца, но е решено да се започне подготовка. У нас темата ще бъде обсъдена и със Светия синод. Борисов е разказал за своите дейности и за Западните Балкани, а папата на свой ред - за своята програма.

"Говорихме, говорихме, говорихме... И той каза: "Но ти много вярваш в това". "Много", отвърнах. Взе листче от едно чекмедже, написа си и си го остави в джоба - това, което ще даде на неговите хора да подготвят за посещението и съответно да преценят, освен България и Румъния, дали и в трета страна от Западните Балкани може да се осъществи една такава среща", каза още Борисов.

По думите на премиера от разговора е станало ясно, че всички много отблизо са следили това, което се случва в София - визирайки срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

"Следили са Съвета, Западните Балкани, борбата, която водим за мир, развитието на инфраструктурата и всичко останало", каза Борисов. 

Сред което уточни:

"За да няма никакви спекулации - целта на едно такова посещение е веднъж да не пада темата за Западните Балкани, да успеем да я задържим на достатъчно високо и по-високо ниво в световното внимание. И аз мисля, че папата точно това разбра - с неговото влияние, с неговата благословия за мир. Ние нищо друго не искаме. Искаме да има мир на Балканите. И да ги превърнем в една строителна площадка".

На въпрос дали папа Франциск му е дал някакъв съвет, българският премиер каза:

"Да се моля за него и аз го помолих той да се моли за мене и всички да се молим на Господа да няма война и да сме живи и здрави".

По-рано във фейсбук профила на Борисов бяха публикувани кадри и видео от посрещането на българската делегация.

"Започва аудиенцията ни при Негово Светейшество папа Франциск. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн", бе краткото съобщение. 

Премиерът е подарил на светия отец копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър, картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник, и разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък.

След срещата се разбра, че розите вероятно ще бъдат засадени в градината, в която има и български морени.

След срещите си Борисов каза още, че България и българите трябва много повече да се гордеят с това, което са направили Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Премиерът припомни, че е имало години, когато не е било хубаво да се говори за това. "Ще питам защо сега не го говорят – да не разсърдят някой друг сигурно", каза Борисов и допълни, че и историците трябва да разказват повече за създаването на азбуката ни.