Хиляди жители на американския щат Флорида се евакуираха заради субтропическата буря Алберто, предаде Ройтерс.

Стихията се придвижва на север през Мексиканския залив. Метеоролозите предупредиха, че тя може да предизвика опасни за живота наводнения в южните крайбрежни щати на САЩ.

Очаква се бурята да достигне сушата днес в северозападната част на Флорида, заяви Националният център по ураганите на САЩ.

Алберто е първата наименувана атлантическа буря за 2018 г., която започна преди официалното начало на сезона на ураганите. Според прогнозите тя ще бъде съпътствана от ветрове с максимална скорост около 85 километра в час и ще донесе дъждове от близо 30 сантиметра на кв. м,обхващайки район, простиращ се от Мисисипи до западната част на Джорджия. След това ще премине през долината на река Тенеси.

Над 5000 души бяха евакуирани и в Куба, предаде ТАСС. Бурята донесе проливни дъждове, особено в западната и централната част на острова. Тя предизвика рязко покачване на нивото на реките и водохранилищата и наводни ниски райони в няколко провинции. Няма данни за жертви и разрушения. Нанесени са обаче сериозни щети на селскостопанските култури.