Водеща по телевизия "Фокс" на предаването "Фокс" и приятели" (Fox & Friends ) определи срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен Ун, която е насрочена за вторник в Сингапур като "среща между двама диктатори", пише "Гардиън".

По-късно Аби Хънтсман се извини за думите си.

Тв водещата е дъщеря на посланика на САЩ в Русия Джон Хънстман, бивш губернатор на щата Юта и бивш посланик в Сингапур. В неделя тя обсъждаше предстоящата среща между Тръмп и Ким заедно с Антъни Скарамучи, който за десетина дни беше директор по комуникациите на Белия дом през лятото на 2017 г.

Докато течаха кадрите с Тръмп, който слиза от "Ер Форс 1" в Сингапур (американският президент си тръгна по-рано от срещата на Г-7 и по време на полета пусна няколко смущаващи туита, които предизвикаха истинска дипломатическа буря между САЩ и Канада), Хънтсман се обърна към Скарамучи и каза: "Антъни, коментирай този момент. Това е история, жива история. Независимо от това какво ще стане на срещата между двамата диктатори, това, което сега виждаме е история".

Скарамучи или не хвана гафа, или реши да го пропусне.

"Да, Тръмп е готов да разкъса обичайните връзки на това да не се ходи на среща като тази, защото той знае, че ако отиде на среща като тази, увеличава шансовете за мир и световен просперитет. Така че трябва да му отдадем дължимото за това, че е там", коментира той.

По-късно, докато течеше шоуто, водещата се извини за грешката си като обясни, че по време на живо предаване не винаги изказът е перфектен. "Нарекох и президента Тръмп, и Ким Чен Ун диктатори. Нямах това предвид, грешката е моя, извинявам се", каза тя.

Туитовете на Тръмп показват, че той редовно следи дискусиите в сутришното магазинно предаване на телевизия "Фокс". До степен, че наскоро външният министър на Великобритания Борис Джонсън призова американския президент да не захвърля ядреното споразумение с Иран заради интервю с гости на предаването.

Този път реакция от Тръмп на гафа на Хънтсман нямаше, но редица либерални коментатори не пропуснаха да го обсъдят в социалните мрежи - като обявиха, че грешката всъщност е вярна.