Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер ще присъства на Световното в Русия по покана на Владимир Путин, заяви негов говорител, цитиран от "Ню Йорк Таймс". Сегашният бос на футбола Джани Инфантино поне може да си отдъхне, че неговият предшественик няма да е на откриването на 14 юни на стадион "Лужники" в Москва.

Швейцарецът планирал да пристигне в Русия около 20 юни като личен гост на Путин. Русия спечели домакинството през 2010 г. - по времето на Блатер, който изкара близо 20 години начело на най-влиятелната спортна организация в света.

Сеп Блатер беше изваден от футбола през 2015-а за шест години заради големия корупционен скандал във ФИФА, започнал година по-рано след масови арести в Цюрих. Той винаги е отричал да е замесван в незаконни сделки. Путин пък беше един от най-големите му защитници (със сигурност най-влиятелният), като публично обвини Америка за атаките към своя приятел.

Визитата на Блатер била уредена още в началото на годината. За ужас на Джани Инфантино, който винаги се е разграничавал от Сеп Блатер и едва ли би се радвал да се появи в една ложа с него.

Преди броени дни на пресконференция на Инфантино беше зададен такъв въпрос.

"А други въпроси нямате ли?! Всеки е добре дошъл", нервно отвърна бившият генерален секретар на УЕФА.