Не само в Македония, но и в Гърция зрее политическо напрежение заради разбирателството между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас за името Северна Македония. 

И десницата от "Нова демокрация", и по-по-малкият коалиционен партньор в правителството на Ципрас - националистическата партия "Независими гърци", са твърдо против договора със Скопие. Десните обявиха, че внасят и вот на недоверие срещу правителството на Ципрас заради споразумението. Това трябва да се случи в петък. 

Националистите от "Независими гърци",които са част от правителството, предлагат на лидера на партията да се оттеглят от коалицията със "Сириза". Депутатите от две леви малки партии призовават да се поставят интересите на държавата над партийните и да се подкрепи Ципрас и решението за Северна Македония.

Очаква се да започне и организация на протестив Гърция.

Докато напрежението и в Атина, и в Скопие расте, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, цитиран от БНР, че Алиансът вече има взето решение, че Македония ще получи покана за членство, след като реши спора за името с Гърция, но поканата ще пристигне, след като постигнатата вече договорка бъде финализирана в двете страни. Това значи, че първо договорът трябва да бъде ратифициран. 

В интервю за македонската информационна агенция МИА Столтенберг разясни процедурата за официалната покана към Македония за членство в НАТО.

„До срещата на върха на НАТО ще се опитаме да намерим начин да покажем, че все още сме на това решение (взето на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. с условието, че спорът за името е решен - б.р.). Същевременно сега е важно споразумението да се финализира в Скопие и Атина. Договорът е цялостен и в себе си съдържа всички фази на различните решения, ратификации, референдумът“, подчерта Столтенберг.

Той изрази надежда, че финализирането на споразумението ще се случи възможно най-бързо, с което за пакта ще се отвори пътя, за да направи и своите стъпки.

Шефът на НАТО подчерта, че снощи е разговарял и със Зоран Заев, и с Алексис Ципрас и че им честитил за договореностите и за усилията, които са вложили в този, както каза, един много труден процес.

Във връзка с политическите събития в двете страни, след като президентът Георге Иванов и ВМРО-ДПМНЕ изразиха несъгласие с договора, а същото се случи и с гръцката опозиция, Столтенберг заяви, че това са демократични страни и че целият процес зависи от техните демократични институции.