Американският президент Доналд Тръмп продължава да защитава своя нов приятел Ким Чен Ун, забравяйки един от огромните проблеми на Северна Корея - тежките нарушения на човешките права.

"Той е кораво момче", даде своята висока оценка Тръмп по време на интервю пред тв "Фокс". 

"Когато поемеш страна - трудна страна, с труден народ, и то от баща си - не ме интересува кой си ти, колко много предимства си имал - ако можеш да се справиш с това, когато си на 27 години. Един на 10 000 може да се справи. Той е много умен. Много добре преговаря, но мисля, че се разбираме един друг", продължи той, цитиран от "Политико".

Какво е това странно възхищение? Начало на нов броманс?

Коментарите си Тръмп направи на борда на президентския самолет, на връщане от Сингапур, където се срещна с Ким и го определи като "умен и "забавен човек", който "обича своя народ".

Ким наследи баща си и дядо си начело на един от най-затворените и репресивни режими в света. Смята се, че поне 100 000 души са в лагери и затвори. В страната има масово недохранване. Маниерът за разправа с противниците на властта също е "впечатляващ" - за да укрепи властта си Ким заповяда екзекуцията на чичо си, както и смъртта на своя полубрат.

Миналата година Северна Корея изпрати 22-годишния американец Ото Уормбайър обратно в родината му в кома, младежът почина малко по-късно. Ото беше държан в затвора около година и изтезаван. Тръмп тогава заклейми севернокорейския режим заради неговата липса на "елементарно човешко благоприличие". Тогава щатският президент атакува Ким Чен Ун като го нарече "болна марионетка", "луд човек, който убива народа си и го кара да гладува".

А в Сингапур той доста топло прегърна същия този "луд".

Този жест на одобрение се стори прекален на повечето коментатори и предизвика множество отрицателни реакции.

"Да говориш с диктатори е едно, да ги прегръщаш - нещо съвсем друго", каза бившият вицепремиер Джо Байдън в специално изявление като напомни за ужасните престъпления в нарушаването на човешките права в Северна Корея.

На въпрос на журналистката от "Гласът на Америка" Грета ван Сустерен как е реагирал Ким, когато е станало дума за нарушаването на човешки права, отговорът на Тръмп беше: "Много добре", но после призна, че това е била незначителна част от разговора.

Тръмп предпочете да акцентира на момента, че Ким е "корав", защото това е единственият известен на фамилията му начин да управлява държавата.

"Той прави това, което е виждал да правят. Той е умен, обича народа си, страната си. Иска много добри неща и затова прави това", продължи щатският президент с очертаването на психологическия портрет на един от най-зловещите съвременни диктатори.

Тръмп по принцип не бърза да осъжда и други авторитарни режими като например този на президента Владимир Путин в Москва.

По време на интервю с Бил О' Райли миналата година американският държавен глава обяви, че уважава Путин. На възражение, че Путин е убиец, Тръмп отговори: "Има много убийци. Да не мислите, че нашата страна е невинна?"

По подобен начин подходи и при оценките си за Ким след срещата в Сингапур. 

"Да, и много други хора са правели лоши неща. Мога да се сетя за много нации, в които са правени множество лоши неща" - така Тръмп отговори на реплика по време на интервюто пред "Фокс" на водещия Брет Байер.

Докато хвали Ким, американският президент не пести критиките си напоследък за европейски държави и за Канада. След като си тръгна от срещата на Г-7, той нарече премиера на Канада Джъстин Трюдо "слаб" и "нечестен". Според Тръмп другите страни от Г-7 искали да се възползват от САЩ.