Руснаците във Волгоград нямат никакво намерение да се бият с англичани по време на световното. Те ги уважават, казват, че са добре дошли в родината им, биха направили всичко, за да си изкарат гостите добре в града им и да го запомнят с положителни емоции.

Имат само едно условие: британците да не поругават паметниците, свързани с Втората световна война. Решат ли да го направят - независимо пияни или трезви, това няма да се толерира, пише Йън Хърбърт, един от пратениците на в. "Дейли Мейл" на Мондиала, който се открива днес от 18:00 часа с двубоя Русия - Саудитска Арабия.

Англия ще изиграе първия си мач на шампионата на 18 юни срещу Тунис - в бившия Сталинград.

Вчера британското министерство на вътрешните работи заяви, че е попречило на над 1200 англичани с хулигански изяви в миналото (съответно с присъди и досиета) да заминат за Русия, като е иззело паспортите им. Полициите и службите на двете страни работят заедно с цел да се избегнат сблъсъци, каквито имаше преди две години на европейското във Франция.

Една от забележителностите на Волгоград е монумента "Родината майка зове".

"Тук рядко идват англичани и ние не искаме проблеми, казва Дмитрий Медведев, жител на Волгоград, пред "Дейли Мейл" в един от баровете на града. - Следим английския футбол, фенове сме на Висшата лига и уважаваме тази страна. Но нашите паметници са свещени, както и целият град. Това стои над всичко."

"Има хора, които редовно се бият, но дори те не са заинтригувани да го правят по време на Световното, добавя Григор Василиев. - Хората тук са израснали с английския футбол и се вълнуват от това, че Англия ще играе в нашия град. Ние сме фенове на футбола, това е."

В репортажа си журналистът пише, че доста хора във Волгоград, особено по-младите, не обръщат внимание на дипломатическия конфликт между Великобритания и Русия заради случая "Скрипал". Някои дори му се надсмивали.

В барове и ресторанти в неделя и понеделник няма да се продава алкохол в бутилки, но може да се сервира, ако си поръчаш.

Друго, за което предупреждават местните, е да не бъде обиждан президентът Владимир Путин. Руснаци твърдят, че причина за насилието в Марсилия през 2016 г. били обидни възгласи от страна на англичани по адрес на държавния глава.