Ако въпросът за името на Македония не се придвижи, не само не съм оптимист, но ставам пълен песимист за развитието на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов днес на връщане от Палестина. Борисов коментира и посещението у нас на президента на Македония Георге Иванов, когото той отказа да приеме, след като стана публично известно несъгласието на македонския държавен глава с договореното име за бившата югорепублика - Република Северна Македония.

"За всички е ясно, че докато няма споразумение за името няма никакъв шанс да мръднат напред нито за НАТО, нито за ЕС. Приятел съм и на Зоран Заев (премиер на Македония - б.р.), и на Алексис Ципрас (премиер на Гърция - б.р.). Свалям им шапка за това какъв риск поеха да решат въпроса. Много е лесно да застанеш отстрани и да критикуваш, но не е нито държавническо, нито честно", заяви Борисов.

И допълни:

"Македония е като камъните в строителството, които държат строежа".

Борисов обясни, че е отказал да приеме Иванов заради скандала между него и премиера Зоран Заев вчера.

"Щеше да е предателство, ако след това, което прочетох вчера, след срещата за 120 секунди между премиера Заев, външния министър и президента Иванов, днес да го посрещам в София с фанфари и почести. Затова прецених, че днес не е моментът", обясни той.

Премиерът изтъкна, че как ще се казва Македония е работа на гръцкия и македонския народ.

"Опозиционните партии и в Гърция, и в Македония са най-добрите ми приятели. Те са членове на ЕНП, те са десни партии. Преди 10 дни разговарях по телефона и с Алексис Ципрас, и с македонската опозиция, без да се меся в работата им. Независимо, че са социалисти, Алексис Ципрас и Зоран Заев са изключително храбри. Македонците обичат тази дума. Те са смели премиери от противниковото ми политическо семейство. Те имат цялата ми подкрепа за усилията и рисковете, които поемат. Това са непопулярни решения, тежки решения и за двата народа", изтъкна Борисов.

И добави:

"Не искам никой да омаловажава труда ми, както аз не омаловажавам труда на никого. Нито на комисаря Хан, който направи пътека дотам, нито на Федерика Могерини (първи дипломат на ЕС - б.р.), която ги посети много пъти. И Тереза Мей (премиер на Великобритания - б.р.) беше в Скопие, провеждахме съвет с Доналд Туск (председател на Европейския съвет - б.р.), Жан-Клод Юнкер (председател на Еврокомисията - б.р.) беше там. Всички да помогнем, без да се месим".

Според Борисов президентът Иванов знае, че единственото, което България иска за Македония, е "европейска интеграция, влизане в ЕС и НАТО, просперитет и свързаност".

"Когато беше боят в парламента на Македония, тогава първия, на когото се обадиха и президентът Георге Иванов, и Зоран Заев и Никола Груевски (лидер на ВМРО-ДПМНЕ - б.р.), бях аз. Направих всичко възможно да помогна да се реши въпросът мирно. Към президента Георге Иванов винаги съм се отнасял с огромно уважение. Винаги във всяко свое изказване съм започвал  с това, че по никакъв начин не се месим в работата на институциите на Македония в спора с Гърция за името", завърши Борисов.